bankszámla nyitás

2020.08.12. 19:00

Kedvezményes, de nem ingyenes

A felsőoktatásba lépőknek kötelező saját bankszámlát nyitniuk.

Méhes László

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A felsőoktatási intézményekben legkésőbb augusztus 31-én megkezdődik a beiratkozási időszak.

Az egyetemi éveket most kezdőknek nemcsak a beiratkozás határidejére kell figyelniük, hanem az egyre inkább önállóvá váló életük pénzügyeire is elő kell készülniük. Már az első félév megkezdése előtt a saját nevükre szóló bankszámlát kell nyitniuk, mert a legtöbb egyetem csak azt a számlaszámot fogadja el, amit a Neptun-rendszerben össze tud kötni a hallgató nevével és tanulmányi adataival.

A saját bankszámla azért fontos, mert a diákoknak arra utalják át az ösztöndíjat. Azon keresztül rendezhetők a fizetnivalók, ha valaki például nem veszi fel idejében a tanrendhez tartozó tantárgyakat, de ezen az úton rendezhető az elbukott vizsgák pótlásának díja is. Az önköltséges képzésben tanulók számára nem kérdés, hogy így tudják átutalni a tandíjukat az egyetemnek, de ide érkeznek meg a Diákhitel Központtól igényelt szabad felhasználású tanulmányi hitelek is.

26 éves korig

Életkorhoz kötve, általában 26 éves korig szinte valamennyi kereskedelmi bank kínál számlavezetési szolgáltatást a diákok számára. Az egyedi kedvezmények mellett vonzó lehet, ha egy pénzintézet a számlavezetésért nem számít fel díjat – de ez diákszámlák esetében szinte minden banknál így van. Tudnivaló azonban, hogy minden más költség, ha nem is a szokásos banki konstrukcióknak megfelelő mértékben, de a diákszámlákat is terheli. Sehol sem költségmentes az átutalás, nincs ingyenes SMS-értesítés a számlán történő pénzmozgásokról, és költséggel jár az automatákból a készpénzfelvétel is, ha valaki túllépi a kormányrendeletben rögzített két alkalommal, összesen 150 ezer forintos értékhatár ingyenességét.

A számlához rendelt bankkártyáért viszont már rögtön a számlanyitás napján fizetni kell 2–2500 forintot, amit erre a napra emlékeztetve, minden évben költségként számítanak fel majd a jövőben. Igényléskor azonban ügyelni kell a részletekre, mert akad bank, ahol a második évtől ez a költség több mint 4500 forintra ugrik! A kártyás vásárlásokért azonban például egyik banknál sem kell fizetni, és általában igaz ez a net- és mobilbank használatára is, a pénzügyi műveletek viszont már díjkötelesek.

Kalkulátorral egyszerűbb

A diákszámlákkal kapcsolatos információk megszerzése nem egyszerű feladat, mert a részleteket csak a bankok honlapjain közölt hirdetmények között, sokszor tízoldalnyi dokumentumot átböngészve lehet megismerni.

A kínálat összehasonlítása napokat is igénybe vehet, ezért érdemes az interneten hozzáférhető „bankszámla-kalkulátor” szolgáltatásokat igénybe venni, amelyek segítségével egyszerűbben összevethetőek az ajánlatok.

A kalkulátorok támpontot adnak a leendő ügyfélnek azzal kapcsolatban is, hogy milyen banki szolgáltatásokra lehet leginkább szüksége. Ha valaki választ tud adni olyan kérdésekre, mint például a havi átutalásainak száma, milyenek a bankkártyahasználati szokásai, használja-e a netbankot, kér-e SMS-szolgáltatást, mennyi készpénzt tervez felvenni, már közelebb kerül ahhoz, hogy a számára legkedvezőbb ajánlatot találja meg.

Támpontot kaphatnak azzal kapcsolatban is, hogy mi teheti minden esetben olcsóbbá a bankolást. Ezek közé tartozik, ha valaki elektronikus számlakivonatot kér a papíralapú helyett, illetve ha szerződéskötéskor nyilatkozik a havonta kétszeri ingyenes készpénzfelvételről (ennek elmulasztásával vagy a gyakoribb ATM-használattal évi több ezer forinttal is nőhetnek a költségek). Költségcsökkentő, ha a pénzügyeket netbankon vagy mobilbankon keresztül intézik, mert a telefonos vagy személyes ügyintézésért pluszdíjat számolhatnak fel.

Hosszú távú kapcsolat

Az indulásként választott bank azonban nem föltétlenül kíséri végig a diákok életét, mert a pénzügyi tudatossághoz az is hozzátartozik, hogy utóbbiak időről időre felülvizsgálják a döntéseiket. Többek között azért, hogy tudják, mennyibe is kerül a pénzintézetek szolgáltatása, mert az éves költségeknél akár több ezer forintos különbséget is megtapasztalhatnak. A lényeg az – hívják fel a figyelmet a pénzügyi szakértők –, hogy mindenki igyekezzen a saját pénzhasználati szokásaihoz alkalmazkodó számlacsomagot választani, és térképezze fel, hogy a költségekért cserébe milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

(A borítóképen: A sokszor ismételt művelet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!