bezár a gyár

2020.07.03. 20:00

Keresik a befektetőket Ózdra

Betonacél termékeket és autóbuszt gyártó cég is érdeklődik a városban lévő lehetőségek iránt.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

Tovább folynak az egyeztetések azokkal a lehetséges befektetőkkel, amelyek megoldást jelenthetnek az ABB év végével történő kivonulására. A cég még az esztendő elején jelentette be, hogy bezárja az ózdi üzemét, a dolgozókat pedig fokozatosan, több lépcsőben építi le 2020-ban. Ebben a pillanatban több mint ezer család megélhetése került veszélybe, emellett pedig az önkormányzatnak is jelentős iparűzésiadó-kieséssel kell számolnia, amennyiben az előttünk álló fél évben a kialakult helyzetet nem sikerül kezelni.

Riz Gábor országgyűlési képviselő többször is beszámolt már arról, hogy a kormányzat segítségének köszönhetően több olyan vállalkozás képviselőjével is tárgyalt, akik lehetőséget látnak az ózdi szerepvállalásban.

Folyamatos egyeztetések

– Az elmúlt hetekben többször is tárgyaltunk az ABB ózdi gyáregységének, valamint a kormányhivatal – foglalkoztatáspolitikáért felelős – vezetőivel és a beruházó képviselőjével, hogy átbeszéljük a helyi üzem bezárásával járó aktuális feladatokat – árulta el Riz Gábor. – Emellett természetesen az érdeklődő befektetővel azt is áttekintettük, hogy ők milyen konkrét elvárásokat fogalmaznak meg a munkaerő és az átadásra kerülő technológia kapcsán. Az elsődleges cél továbbra is az, hogy az ABB-s dolgozók egyike se maradjon munka nélkül, és a jövőben is Ózdon tudjanak dolgozni. Kormányzati szinten továbbra is folynak az egyeztetések az új befektetőjelöltekkel, akik közül többen már helyszíni bejárást tartottak az elmúlt hetekben a városban.

Saját telephellyel

A térség országgyűlési képviselője többször is hangsúlyozta, hogy addig nem áll módjában cégneveket elárulni, amíg a konkrét megegyezést aláírásukkal nem hitelesítik a felek.

– Ózd város polgármesterének és jegyzőjének is beszámoltam az új ózdi befektetőjelöltekkel minisztériumi szinten folytatott tárgyalássorozattal kapcsolatban, majd áttekintettük a szakmai szervezetek, illetve a város vezetésének feladatait ezzel kapcsolatban – szögezte le Riz Gábor. – Vannak olyan cégek, vállalkozások, amik saját telephely létesítését tervezik a városban. Egyikük betonacél termékek előállításával foglalkozik, a másik modern, a mai kor kihívásainak megfelelő autóbuszok gyártását végzi. A munkaerőigény itt elsősorban a szakképzettségre irányul, ezért fontos, hogy az iskolákból felkészült, dolgozni tudó és akaró fiatalok kerüljenek ki a jövőben.

(A borítóképen: Az egyik egyeztetésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!