koronavírus

2020.07.14. 20:00

A járványügyi készenlét él, de újraindult a betegellátás

A Semmelweis továbbra is járványkórház, azonban sok osztály már visszaköltözött megszokott helyére.

Szaniszló Bálint

20200528 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Továbbra is a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején erre a célra átalakított miskolci Semmelweis Kórház tölti be a járványkórház szerepét a régióban.

Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a napokban erősítette meg, hogy a Semmelweis Tagkórházban változatlanul érvényben van a járványügyi készenlét.

„Kérjük, hogy mindazon betegek, akik koronavírus-fertőzés gyanújával kívánnak jelentkezni, a Semmelweis Kórházban, az infektológiai osztályon működő ambulancián jelentkezzenek” – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

A megyei kórház központi betegellátó épületében működő sürgősségi osztály koronavírusos betegek fogadására nem alkalmas, más sürgősségi panaszok, sérülések kezelésére megfelelő az egység.

Folyamatos a költözés

Mindezek mellett azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban és tagintézményeiben folyamatban van és több esetben be is fejeződött a járvány előtti működési rendre való átállás.

Révész János főigazgatótól megtudtuk, hogy a Semmelweis Tagkórház esetében – a járványügyi készültség körében meglévő feladatok ellátása mellett – a belgyógyászati épülettömb újbóli üzembe helyezése néhány nappal ezelőtt megtörtént. A III., a IV. és az V. számú belgyógyászati osztályok a visszaköltözést befejezték.

Az osztályok fekvőbeteg-ellátása, valamint az osztályokhoz kapcsolódó járóbeteg-ellátás egy héttel ezelőtt kezdődött meg. A betegek a járóbeteg-rendelések rendjéről a helyszínen vagy a kórház internetes honlapján keresztül tájékozódhatnak.

Kellő óvatossággal

A főigazgató ezzel egy időben arról is tájékoztatást adott, hogy a bőrgyógyászati, a pszichiátriai, a pulmonológiai és a légzőszervi rehabilitációs osztályok költözése folyamatban van.

Pár napnak kellett csak eltelnie, hogy a tüdőgyógyászati osztály és a légzőszervi rehabilitációs osztály beköltözése a Semmelweis Tagkórház tüdőgyógyászati épületébe megtörténjen. Mindkét betegellátó egység néhány napja immár teljes kapacitással látja el a betegeket korábban megszokott környezetében.

Kiderült közben, hogy a bőr- gyógyászati osztály és a pszichoterápiás rehabilitációs osztály költözése is tart, és a betegellátás is napokon belül teljessé válik.

Ifjúsági pszichiátria épül

Révész János főigazgatótól azt is megtudtuk, hogy július 20-ától kezdődően a Semmelweis Tagkórház területén – zöldmezős beruházás részeként – ifjúsági pszichiátriai osztály épül, valamint a felnőtt pszichiátriai osztály teljes körű felújítása is megkezdődik.

A munkálatok a tervek szerint 2021 harmadik negyedévében fejeződnek majd be.

A nagyszabású beruházások miatt a pszichiátriai osztály járóbeteg-rendelései jelenlegi helyükön tovább üzemelnek. A pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás viszont

a Semmelweis Tagkórházban továbbra is szünetel, a fekvőbeteg-ellátást igénylő betegeket más intézménybe irányítják át, amelynek rendjéről

az osztály dolgozói szükség szerint felvilágosítást adnak.

Július 17-én lesz egy hónapja, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően a lényegében majdnem év eleje óta fennálló teljes látogatási tilalmat is feloldották a megyei központi kórházban és intézményeiben.

A kialakított szabály szerint minden nap 16.30 és 17.30 óra között lehet látogatni a betegeket úgy, hogy egyszerre csak egy látogató tartózkodik a betegnél, aki – lehetőség szerint – nem a kórteremben, hanem az erre a célra kialakított közösségi teremben fogadja a látogatót. Egy látogató 15 percet tartózkodhat bent. Közben annyi változás történt, hogy szombaton és vasárnap 15.30 és 17.30 óra közöttire módosult a látogatási idő.

(A borítóképen: A Semmelweis rendelőintézetének bejárata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!