tanév vége

2020.06.12. 16:00

Szájmaszkos a ballagás is

Ahány iskola, annyiféleképpen tartják az idén az iskolai éveket záró rendezvényt és a bizonyítványosztást.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

A szabályok szerint már lehet iskolai ünnepségeket szervezni, de csak kisebb csoportokban, ügyelve az egészségügyi biztonságra. A középiskolákban elmaradt a búcsú a szokásos időben, több intézményben is úgy határoztak, ezt pótolják.

Kazincbarcikán elkezdődött

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban például az iskolavezetés úgy döntött, minden osztálynak külön rendeznek ballagási ünnepséget. Akkor, amikor a diákok már túl vannak az érettségin, és megkapták a bizonyítványukat. Balla Árpád igazgatótól megtudtuk: az első osztály tegnap búcsúzott az iskolától és a tanároktól a Szent Család római katolikus templomban. Minden diákhoz három hozzátartozó jöhetett el. A székeket kettesével helyezték el a helyiségben, másfél méter távolságban, és mindenki száj­maszkot viselt, a diákok és a hozzátartozók egyaránt.

– Tanulóink idejártak 4, 5, 6 évig, nem maradhatott búcsú nélkül ez az időszak. Megígértem nekik, hogy ballagás valamilyen formában mindenképpen lesz, hiszen ez meghatározó élmény az életükben. Tanévzáró ünnepséget viszont nem rendezünk. Június 18-án évfolyamonként jönnek be a gyerekek az iskolába, és az osztályban veszik át a bizonyítványukat – mondta az Északnak az igazgató.

Szeptemberben

A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is lesz ballagás, csak egy kicsit később. Madarász Péter igazgató az Észak-Magyarországnak jelezte, szeptember 4-ére, 5-ére tervezik. Reményeik szerint ekkor már hagyományos ballagást lehet tartani. Ott lenne minden osztály, minden szülő és hozzátartozó, és a szokásos módon zajlana az ünnepség.

– Egy kis félelem azért van bennünk, mert lehet, hogy őszre már elmúlik a búcsúzás varázsa. De a ballagást semmiképpen nem szerettük volna elhagyni, hiszen nagyon búslakodtak a végzősök, hogy az ő életükből ez kimaradt. Egy gond van csak, hogy a külföldi egyetemre jelentkezők már augusztus közepén utaznak – tette hozzá az igazgató.

A Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolában pénteken tartják a ballagást. A nyolcadikosok 26-an vannak, így az egészségügyi szabályok betartásával tudják számukra megrendezni a búcsúzást az udvaron, mondta el az Észak-Magyarországnak Gál Benjáminné igazgató. A műsor kicsit rövidebb lesz, mint hagyományosan, de azért így is eléri a kellő hatást. Hozzátartozók is mehetnek, de egy diákhoz csak ketten, akik az egymástól kellő távolságban elhelyezett székekre ülnek majd. Lesz az iskolában bizonyítványosztás is, június 16-án délután, külön időpontban az alsósoknak és a felsősöknek. A gyerekek a termükben kapják majd meg az osztályfőnöküktől a bizonyítványukat.

(A borítóképen: A járványügyi szabályok betartásával búcsúztak iskolájuktól a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium végzősei csütörtökön)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!