felújítás

2020.06.03. 13:00

Élettel telnek meg a várromok

A turizmust és a gazdaságot fejlesztik Sátoraljaújhelyen.

Bódisz Attila

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG

Forrás: KAZINCZY FERENC MÚZEUM

Három zempléni és abaúji vár is megújul annak a projektnek a részeként, amely Sátoraljaújhely gesztorságával zajlik éppen a térségben.

A sátoraljaújhelyi vár az ott zajló ásatásoknak köszönhetően folyamatosan bővülő romkertjét szeretnék a turisták számára jól megközelíthetővé, biztonságosan látogathatóvá és kiváló kirándulóhellyé tenni a sikeres pályázat segítségével – közölte az Észak-Magyarországgal Dankó Dénes a város alpolgármestere.

Mint elmondta, a program részeként a Várhegyre vezető utat teljesen felújítják, valamint egy nagyobb parkolót is létesítenek, ezen kívül kialakítanak egy szervizutat is, amelyen a tűzoltók, mentők, de akár a gyalogos turisták is rövidebb úton, kerülő nélkül közelíthetik meg a helyszínt. Létesül egy játszótér, valamint felépül egy olyan fogadóépület is, amelyben a vizesblokk mellett például egy vendéglátó egység is helyet kap – tudatta az alpolgár­mester.

Hozzátette: rendbe teszik azt az utat is, amely egyenesen a várba vezet. Ugyancsak a közös program részeként jelentős összegből fejleszti Boldogkő várát, ahol a parkolási lehetőséget bővítik, épül egy látogatóközpont, valamint a palotaszárny is teljesen megújul. Sárospatakon a Rákóczi várban működő, a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Rákóczi Múzeum részeként egy interaktív foglalkoztató és kiállítótér jön létre – fogalmazott Dankó Dénes.

Kiemelte: a támogatás komoly összeget tartalmaz a sátoraljaújhelyi vár feltárásának folytatására, valamint digitális eszközök kiépítésére is.

Megújul a kalandpark

Ugyancsak jelentős változások előtt áll a Zemplén Kalandpark is, ahol már megépült az új játszótér, de még nem lehet birtokba venni, amíg a mellette elterülő területen meg nem épül a turisztikai központ új parkolója. A mászófal mellett is épül egy épület, ahol a kalandpark alsó állomásának büféit helyezik majd el kulturált körülmények között – közölte az alpolgármester.

Kiemelte: egy átépítésnek köszönhetően használhatóbb lesz a sípálya alsó része is, valamint áttelepítik a hófánk pályát, a beruházás részeként pedig a jelenlegi egy mellé további két mozgójárda létesül. Felújítják a kalandtúra pályákat, a Magas-hegy tetején magasodó kilátó első szintjéről pedig egy lombkoronasétány indul majd el, amely pazar kilátással kecsegteti a látogatókat, ha elkészül. Két új libegő is épül, az egyik a jelenlegi nyomvonalán. A másik pedig a középső állomást köti össze a Szár-hegy tetejével, ahol a Magyar Kálvária található. A városvezető szerint ez azért is hasznos lesz, mert a két hegy között húzódó átcsúszópályát többen használják, mint amennyi embert a kabinos kötélpályán vissza tudnak szállítani. Azok számára pedig, akik a sok látványosság mellett még mindig nem telnek be a környező hegyek látványával, a kálvária tetején álló Szent István Kápolna mögé egy fém kilátó terasz épül. Dankó Dénes megemlítette: ez jelenleg is egy közkedvelt, sokak által látogatott kilátópont, ezt szeretnék biztonságosabbá tenni, mert a sziklákon egyensúlyozni balesetveszélyes.

Bérelhető közbringák

A sátoraljaújhelyi önkormányzat ezen kívül két szlovákiai településsel – Szőlőskével és Zemplénnel – összefogva egy sajátos, eddig leginkább nagyobb városokban elérhető, úgynevezett közbringa rendszert hoz létre. Az alpolgármester szerint a domborzati viszonyok miatt a könnyebb haladást támogató elektromos rásegítésű kerékpárokat állítanak csatasorba a három településen. Az állomások kialakítása elkezdődött, reményeik szerint nyár végére elkészülnek a munkálatokkal – mondta Dankó Dénes.

Hozzáfűzte: a gazdasági élet segítéséről sem feledkezett meg az önkormányzat, ugyanis beadtak egy pályázatot iparterület fejlesztésre. A 37-es számú főút mellett tavaly kiépítettek egy közművesített, portaépülettel ellátott helyszínt, ahol most egy logisztikai csarnokot építenének. Mint kiemelte, már több cég is jelentkezett, hogy szívesen bérelnék a létesítményt az önkormányzattól.

(A borítóképen: A sátoraljaújhelyi várnál zajló ásatások madártávlatból)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!