koronavírus

2020.05.04. 20:00

Harmincnégy településen szűrnek

Koronavírus: véletlenszerűen választották ki azokat, akik részt vesznek a vizsgálatban.

Hajdú Mariann

2020.04.15. Koronavírus szűrés, CMC Déli Klinika Fotó: Móricz-Sabján Simon

Forrás: MW

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Harmincnégy megyénkbeli települést érint az a szűrőprogram, ami május elsején indult az országban. A programba véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert hívtak meg. Négy egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem bonyolítja le a szűrést (megyénkben a debreceniek dolgoznak majd), amely egyben tudományos vizsgálat is.

Ilyen még nem volt

„Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon, így ez lesz az első, teljes országot lefedő szűrési program. A szűrőprogramba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is reprezentálják a magyar társadalmat. Így a vizsgálat eredménye alapján arra lehet majd következtetni, hogy a különböző társadalmi rétegekben mekkora lehet a fertőzöttség aránya Magyarországon” – nyilatkozta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki a koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre is buzdította az érintetteket.

Sok-sok kérdés

Hangsúlyozta, a vírussal kapcsolatos sok-sok kérdésre is választ keresnek a szűrés során. Emellett elmondta, úgy tűnik, szépen lassan lecsendesedik a járvány első szakasza, várhatóan az új fertőzöttek aránya tovább csökken. Ősszel ismét jobban terjedhet a betegség, de hogy mennyire, az sok mindentől függ.

A szűrőprogramban részt vevők kiválasztásában nagy segítséget nyújtott a Központi Statisztikai Hivatal. Oldalukon olvasható, hogy a mintában részt vevő minden egyes szereplő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel. A kutatásban azok részvétele is rendkívül fontos, akiknek semmilyen tünetük vagy betegségük nincs.

A felvétel időtartama két hét, május 1. és május 14. között hajtják végre. A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak az Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A felmérésben érintettek a felkérőlevélben található azonosító segítségével jelezhetik a tesztelésben történő részvételi szándékukat a regisztrációs felületen, ahol minden résztvevőnek lehetősége nyílik a kérdőív elektronikus kitöltésére.

A kérdőív kitöltését követően előzetesen meghatározott időpontokban az ország hét régiójában klinikákon, közintézményekben, járóbeteg-ambulanciákon és szűrőbuszokban várják a résztvevőket.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra.


Az érintett települések

Berente, Borsodbóta, Borsodnádasd, Bőcs, Damak, Edelény, Encs, Gelej, Hernádkércs, Hernádnémeti, Kazincbarcika, Mád, Mályi, Megyaszó, Mezőcsát, Mezőkövesd, Miskolc, Ózd, Parasznya, Prügy, Sajóörös, Sajószentpéter, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szendrő, Szerencs, Szikszó, Szirmabesenyő, Szuhakálló, Tibolddaróc, Tiszalúc, Tiszaújváros, Tokaj, Vatta.

(A borítóképen: Van, ahol már elkezdték a szűréseket)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!