Ózd

2020.05.01. 11:30

Egyeztetnek a jelöltekkel

Konkrétan továbbra sem árulnak el neveket, csak ha a megállapodás megszületett.

Marosréti Ervin

Helyszíni bejárást tartott Ózdon, az év végén a helyi gyáregységét bezáró ABB épületében az egyik potenciális, új befektetőjelölt cég vezetése. A találkozó csupán az egyik eleme volt annak a tárgyalássorozatnak, amely a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium irányításával zajlik hetek óta, a városban kialakult helyzet eredményes megoldása érdekében.

A cél továbbra is az, hogy az ABB jelenlegi dolgozóinak szaktudása a jövőben is az észak-borsodi településen hasznosuljon, és senkinek ne kelljen máshová utaznia, ha munkát szeretne vállalni.

A ’20-as évben

– Hazai és külföldi érdeklődők is vannak, de ezzel kapcsolatban cégneveket továbbra sem mondhatok több okból kifolyólag sem – fogalmazott Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Az ABB bejelentette, hogy év végével kivonul Ózdról, addig kell erre a helyzetre megnyugtató megoldást találnunk. Most azokkal a lehetséges cégekkel, vállalkozásokkal egyeztetünk, amelyek érdeklődnek a város és a meglévő üzemcsarnok iránt.

Riz Gábor hozzátette: párhuzamosan több területen is dolgozni kell ebben a kérdésben. Nem elég csupán a lehetséges befektetőkkel egyeztetni, emellett a szakképzési, a foglalkoztatási és a lehetséges támogatási rendszereket is át kell tekinteni.

– Van a városnak és a telephelynek egy adottsága, amit minél inkább hozzá kell csiszolni a másik fél igényeihez – folytatta Riz Gábor. – Meg kell nézni a termékszerkezetet, az ahhoz kapcsolódó munkakultúrát, a munkavállalók szakképzettségét, felkészültségét, összetett tehát a feladat. Pletykaszinten időről időre bedobnak a köztudatba néhány nevet, amivel nincs semmi probléma, de amíg nincs aláírás és pecsét a megállapodáson, én nem teszek ilyet. A helyszínen egyébként akár több vállalkozás is jól megférhet egymás mellett, tehát az is előfordulhat, hogy nem csupán egy befektető letelepedését lehet majd bejelenteni. A cél ez lenne.

Számos szempont

Az országgyűlési képviselő optimista, de mint mondta: nem az számít, hogy ő hogy látja jelenleg az új befektető(k) helyzetét, sokkal inkább az a lényeg, hogy a cég vagy cégek számára vonzó legyen Ózd.

– Az ABB bezárása egy helyzetet idéz elő, amely foglalkoztatáspolitikai, társadalmi és szociális kérdés is egyben, valamint nem szabad megfeledkezni a gazdasági szegmensről sem – tette hozzá Riz Gábor. – A városnál ez iparűzésiadó-kiesésben jelentkezik, de érzékenyen érinti a kapcsolódó kereskedőket, szolgáltatókat. Ezekben a hetekben, hónapokban az a feladatunk, hogy mindenki számára megnyugtató megoldást találjunk.

(A borítóképen: A bejáráson Riz Gábor (szemben)| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!