Pünkösd

2020.05.31. 07:00

Az egyház megszületett

Az első pünkösdön háromezer ember tért meg az I. században Jeruzsálemben, ekkor indult el a keresztény egyház.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A húsvét utáni ötvenedik napon pünkösdvasárnap és az azt követő pünkösdhétfőn, a keresztény egyház születésnapját ünnepeljük. Az eredeti görög pentekoszté szó is ötvenediket jelent. A Biblia leírása szerint a nyelvcsoda alapozta meg az első háromezer ember megtérését. Isten Szentlelke ekkor áradt ki és járult hozzá, hogy szerte a világon elterjedt az evangélium.

– Az első pünkösdkor töltötte be a Szentlélek az apostolokat és különböző karizmákat, azaz képességeket kaptak. Ezt követően kezdték el hirdetni az örömhírt Jézus megváltásáról és feltámadásáról az I. században – fejtette ki Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa. – Az Apostolok cselekedeteiben olvashatunk az eseményről: „Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket. Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, az ég alatt minden népből. Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek.”

Az Igazság Lelke

A Szentlélek ajándékait később eltérő módon hangsúlyozták a keresztény közösségekben.

– A keleti ortodoxiában és a karizmatikus mozgalmakban is, például a pünkösdi felekezetben tulajdonítanak nagyobb jelentőséget a Szentlélek ajándékainak. A nyugati típusú egyházban inkább Krisztus és kegyelem-központúság dominál és a Szentléleknek a Szentháromságban betöltött szerepét emeli ki. Hitünk szerint Isten három személy: Atya, Fiú és Szentlélek. A harmadik isteni személy már a teremtés során jelen volt, ugyanolyan tevékenyen működött, mint az Atya. A létnek, az életnek és mozgásnak is ott van a gyökerében – mondta a plébános. „A Lélek ugyanis mindent átlát, még Isten mélységeit is”- olvasható a Korintusi első levélben. Tehát a Szentlélek végigkísérte a világtörténelmet, de Jézus Krisztus mennybemenetele után különleges szerepet kapott. „Ha szerettek, tartsátok meg parancsaimat, én meg majd kérem az Atyát, és más vigasztalót ad nektek: az Igazság Lelkét, aki örökké veletek marad. A világ nem kaphatja meg, mert nem látja és nem ismeri. De ti ismeritek, mert bennetek van és bennetek marad” – mondja Jézus a János evangéliumában.

Inspirációt ad

A Szentlélek működése az ember személyes életében is megnyilvánulhat.

– Isten Lelkének jelenléte mindig valamilyen örömmel jár, de ez nem abból következik, ahogyan élünk és amit éppen teszünk, hanem ajándék. Ez egy sajátos belső tapasztalat, amit kívülállóként nehéz azonosítani. Aztán ez a lelki ajándék általában valamilyen jó cselekedetre sarkallja a szűkebb vagy tágabb közössége felé azt, aki kapta. A jelenlegi járványhelyzetben a Szentléleknek különösen fontos szerep jut. Ez a nehéz időszak most mindenkinek alkalmat ad rá, hogy elgondolkozzon és akár egyénileg, akár kollektíve megszületik bennünk a változtatás iránti igény, abban is a Szentlélek inspirációját fedezhetjük fel, de imában kérhetjük is erre – emelte ki Juhász Ferenc atya.

(A borítóképen: A Szentlélek kiáradása a templomi díszítésekben is megjelenik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!