Család

2020.05.15. 16:00

A kormány hosszú távra tervez

A családok nemzetközi napján számba vettük, hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe a magyar családok.

Nyikes Zita

Fotó: Bujdos Tibor

A családok megerősítésében hisz, ezért ösztönzi a gyermekvállalást a magyar kormány. A magyar családok támogatására megannyi intézkedés született. Írásunkban áttekintjük a legfontosabbakat.

Megalapozza a döntést

Azt a döntést, hogy egy fiatal családot alapítson és gyermeket vállaljon, számos tényező határozza meg. A mindennapok biztonságát, a családi együttlét örömét nagyban befolyásolja az is, hogy a család anyagi biztonsága és stabilitása mennyire tervezhető.

Fontos szempont, hogy egy fiatal joggal bízhasson abban, hogy a leendő családjának jövője kiszámítható. A gyermek születésekor járó anyasági támogatás, családi pótlék, a csecsemőgondozási díj, a gyermek kétéves koráig járó gyed és a gyermek hároméves koráig járó gyes – mind-mind segíti a kiszámíthatóságot.

Fontos vívmány az úgynevezett gyed extra. Ennek előnye az, hogy ha újabb gyermek születik a családba, a nagyobbik testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani egyik ellátásról sem, mint korábban. Továbbá a gyermek egyéves kora után a kismama úgy tud visszamenni tetszőleges óraszámban dolgozni, hogy nem esik el a gyed folyósításától, vagyis a munkabér mellett is teljes összegben igénybe veheti.

Ugyancsak kiemelhető a diplomás gyed, amely 2018-as bevezetése óta a gyermek kétéves koráig jár. A mesterszakosoknak ez 210 ezer forintot jelent havonta.

2020-tól a családvédelmi akcióterv a még nem nyugdíjas nagyszülők részére biztosítja a gyed igénybevételének lehetőségét, ha a dolgozó szülők helyett vállalják, hogy unokájukat gondozzák, nevelik.

Sok kicsi sokra megy

Nagyon fontos eleme a kormányzati támogatási rendszernek a gyermekek utáni családi adókedvezmény. A család jövedelméből egy eltartott esetén tízezer, két eltartott esetében havi húsz-húszezer forint, három és minden további kedvezményezett eltartott esetén havi harmincháromezer forint érvényesíthető a személyi jövedelemadóból és a járulékból.

A négygyermekes édesanyák pedig 2020-tól kezdődően mentesülnek az összes személyijövedelemadó-fizetési teher alól.

A család a házasságkötéssel kezdődik: az első házasságkötők 2015-től adókedvezményt vehetnek igénybe. Minden olyan házaspár, akiknél legalább az egyik házastárs első házasságát köti, jogosult rá.

Közkedvelt megtakarítási forma a babakötvény: egyszeri, állam által nyújtott pénzbeli életkezdési támogatás, amelyet a gyermek születése után automatikusan elhelyeznek a Magyar Államkincstárnál a gyermek nevére megnyitott letéti számlán.

Család és otthon

A családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok, az egyik legnépszerűbb eleme a családtámogatásoknak. A lakásépítéshez vagy vásárláshoz vissza nem térítendő állami támogatás és kedvezményes kölcsön vehető igénybe a 40. életévüket be nem töltött házaspároknak legalább két gyermek vállalása esetén. A támogatás összege legfeljebb tízmillió forint, három gyermek után pedig tizenötmillió forint.

Ugyancsak közkedvelt a babaváró támogatás. Ennek keretében minden első házas, 40 év alatti nő a közös életkezdéshez tízmillió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet. Ennek visszafizetéséhez a megszületett gyermekek után további könnyítések járnak.

Mozgásba hoz

A családok közlekedési szükségleteire gondolva vezette be a kormány a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 2019 júliusától. Ez a népszerű támogatási forma azt jelenti, hogy a harmadik gyermek megszületése esetében a családnak egy hétszemélyes autó árából két és fél millió forintot átvállal az állam.

(A borítóképen: Felhőtlen boldogság a mindennapokban a Menyhárt családban)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!