koronavírus

2020.04.21. 09:00

Fegyelmezett páciensek

Van háziorvos, aki tart attól, hogy pár hónap múlva nagyobb roham várható.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Miskolcon 60 felnőttháziorvosi rendelő van. Csak öt 65 éven felüli kolléga jelezte, hogy nem szeretne rendelni, de ők is bent vannak, telefonon elérhetőek. Fiatalabb orvosok helyettesítik őket, ha betegek vizsgálatára kerül sor – tudtuk meg dr. Breitenbach Gézától, a Praktizáló Orvosok Szövetsége elnökétől.

Csak ha sürgős, életveszélyes

A páciensek komolyan vették a javaslatot, hogy ha nem sürgős, akkor ne menjenek a rendelőkbe. Illetve ha mégis találkozni szeretnének a háziorvosukkal, betartják a távolságtartás szabályait.

Dr. Breitenbach Géza hozzátette, az ő praxisában azt vezették be, hogy ha a betegnek csak receptigénye van, és nem szeretne telefonálni, a váróban kihelyezett dobozba dobja be a kérését. Ha csak táppénzes papír kell, az asszisztensnő szájmaszkban megy ki a váróba, és átadja a betegnek. A rendelői kontaktusokat a minimálisra csökkentették. A telefonos gyógyszerfelírást sokan, ahogyan ő is, már hamarabb bevezették – mondta. Az persze furcsa, hogy a gondozott betegeit nem látja, így nem tudja számontartani, mikor volt mondjuk a legutóbbi koleszterinszint-ellenőrzés, vagy mikor mérte meg egy magas vérnyomásosnak ő maga a vérnyomását – hangsúlyozta. Pont az a személyes kontaktus hiányzik, ami a lényege a háziorvosi munkának. A járvány azonban most felülír mindent.

Jelenleg csak sürgős, életveszélyes állapotban, illetve maradandó egészségkárosodás esetén lehet orvoshoz fordulni. Most a kisebb fájdalmakkal, egyéb enyhébb tünetekkel nem keresik fel az emberek a háziorvost, de ezekben az esetekben az elmondott panaszok alapján otthoni terápiát, gyógyszert tudnak javasolni. A hagyományos háziorvosi gondozás átalakult. Attól azért nem kell félni, hogy ellátás nélkül marad a beteg, mert – a járvány­ügyi szabályok betartása mellett maszkban, kesztyűben – kimennek házhoz is, fekvőbeteghez, ha szükséges – tette hozzá a POSZ elnöke.

Számít a rohamra

Nyékládházán, dr. Veréb Ilona háziorvosnál első körben telefonon jelentkeznek be a betegek. Ez régóta így működik a rendelőben. Ha minden rendben van a pácienssel, nem igényel személyes találkozást, kapja a receptet a felhőbe. Ha van olyan panasza, amit vizsgálni kell, természetesen jöhet – mondta a háziorvos.

Kevesen veszik ezt igénybe, így nem gyakori, hogy összetalálkoznak a betegek. Amennyiben mégis, akkor ügyelnek arra, hogy a váróban csak egy ember tartózkodjon, a többiek kint várakoznak a rendelő épülete előtt. A doktornő hozzátette, tart attól, hogy ha vége a járványnak, tömegesen fognak jelentkezni a betegek nála. A személyes kontaktust ugyanis valamikor be kell pótolni. Jelenleg nyugalmas időszak van, de ha a két-három hónapra előre felíratott gyógyszerek elfogynak, illetve nem jut el kontrollvizsgálatra a krónikus beteg, akkor keresni fogja az orvosát.

(A borítóképen: Dr. Bakos Ilona háziorvos a rendelőjében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!