Miskolc

2020.04.16. 13:00

Csökken a bér. Hogyan?

A holding intézkedése 340 dolgozót érint, és havi 20 millió forintot takarít meg a társaság.

Hajdu Mariann

Bércsökkentésre kényszerül a miskolci cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. vezetése a járványügyi vészhelyzet miatt, adta hírül a múlt héten a miskolci önkormányzat sajtóosztálya. A lépést azzal indokolták, hogy a vállalatcsoport bevételeire is súlyosan kihat a veszélyhelyzet – milliárdos bevételcsökkenéssel kell számolni –, s mivel senkit nem akarnak elbocsátani, ezért csökkentik áprilistól a dolgozók bérét. További részlet nem derült ki, így kérdeztük, hány embert érint az intézkedés.

Mennyi időre?

– A Miskolc Holding Zrt. teljes állományi létszámát, azaz 340 főt – válaszolta Szántó Rita sajtófőnök. Megtudtuk, az intézkedéssel havonta 20 millió forintot takarít meg a társaság.

– Mennyi időre tervezik a bércsökkentést? – kérdeztük.

– A veszélyhelyzetre tekintettel az időtartam előre nem meghatározható – válaszolta. Hozzáfűzte: kizárólag a legszükségesebb időtartamra igyekeznek a csökkentést korlátozni, de ha a munkavállalók és a foglalkoztatás, valamint a munkahelymegtartás szempontjából kedvező kormányzati döntések születnek, akkor még hamarabb visszaállítják az eredeti béreket. A csökkentés mértéke egyébként változó: 10 és 25 százalék között mozog, de egyes esetekben elérheti az 50 százalékot is.

Hamarosan dönthetnek

Kérdeztük azt is, hogy a döntés csak a Miskolc Holding központjára vagy tagvállalatokra is vonatkozik-e.

A válasz szerint csak a holding dolgozóit érinti, a tagvállalatok esetében viszont folyamatban van a döntés.

Az már hétvégi hír volt, hogy Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője felajánlotta megvételre szolgálati autóját, a befolyó összeget pedig a járvány elleni védekezésre szeretné fordíttatni. Várható-e hasonló felajánlás? – kérdeztük az önkormányzat sajtóosztályát.

A válaszból kiderült, az önkormányzat keresi a lehetőségeket, forrásokat a védekezéshez. Eddig 20 millió forintot költöttek erre a célra.

– A kormány által bejelentett elvonások, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos pluszfeladatok, és az ehhez szükséges eszközök beszerzése, illetve egyes városi cégek leállása miatt több milliárd forintos bevételkieséssel kell számolnia Miskolcnak az idei évben – fogalmazott a sajtófőnök.

Arról viszont kedden küldött közleményt a sajtóosztály, hogy a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának tagjai – a négy főből álló testület – 3 havi tiszteletdíját fizeti be a miskolci önkormányzat járvány elleni védekezésre létrehozott adományszámlájára.


Bevételkiesések

Kieső adóbevételek:

– gépjárműadó-bevétel (évi 450 millió)

– idegenforgalmi adó (évi 150 millió)

– ingyenes közterületi parkolás (havi 85 millió)

További bevételkiesések:

– Miskolc 50 százalékkal csökkentette a nehéz helyzetbe került vállalkozások bérleti díját (havi 40-50 millió forint mínusz)

– Egyes önkormányzati intézmények (például a Miskolci Nemzeti Színház, a Miskolci Kulturális Központ vagy a Miskolci Fürdők Kft.) a járvány miatt teljesen leállt. Ám fizetni kell a közüzemi számláikat és az ott dolgozók bérét.

– A tömegközlekedésért felelős MVK Zrt.-nél csaknem 90 százalékkal esett vissza az utasok száma: sok millió forintos bevételkiesést okozva.

(A borítóképen: A tömegközlekedést igénybe vevők száma közel 90 százalékkal csökkent| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!