Március 15.

2020.03.15. 09:00

Nem feledik 1848-at

Bár idén egy kicsit másképpen ünnepelnek, az emlékezés a lényeg.

Tajthy Ákos

Pontosan tudják a diákok, hogy mi történt 1848. március 15-én, illetve az azt követő napokban, hónapokban, és helyén is kezelik forradalmunk és szabadságharcunk fontosságát – erről beszéltek lapunknak a Lévay József Református Gimnázium diákjai, akiket az ünnepet megelőzően interjúvoltunk meg a témával kapcsolatosan.

Fontos, hogy ismerjük

A négy tanuló közül Pocsai Zoltán a legifjabb, ő tizedikes, míg Hodosi Kitti, Tóth Dávid Attila és Szabó Mihály végzősök az iskolában. Zoltán úgy fogalmazott, Magyarországnak, illetve a magyar nemzetnek egy nagyon nagy, ha nem a legnagyobb eseménye volt a március 15-ei forradalom kirobbantása és a szabadságharc elkezdése.

– Nagyon fontos, hogy mi itt a XXI. században is ismerjük a népünk történelmét, és számot tudjunk adni a következő generációknak az elődeink bátorságáról és kitartásáról – vélekedett.

Szabó Mihály is hasonlóan fogalmazott az ünneppel kapcsolatban.

– Történelem szakos tanulóként azt gondolom, hogy ez az esemény azért fontos a magyarság történetében, mert egy több évszázados vágya teljesült a nemzetnek, szabadok lettünk és kezünkbe vehettük a sorsunkat. Nagy öröm számomra, hogy mi magyarok ma is szabadok vagyunk, ugyanis az elődeink álma valóság lett – mondta.

– Számomra a nemzetünk szabadságeszményét szimbolizálja, tehát az 1848. március 15-ei események világosan megmutatták Európa és az utókor számára is, hogy mi egy szabadságot szerető nemzet vagyunk. Egyben ez üzenet is az utókor számára, hogy a fejlődés csak akkor lehetséges, hogyha félretesszük az ellentéteinket, és egyesítjük az érdekeinket – tette hozzá Tóth Dávid Attila.

Hodosi Kitti érdeklődésünkre arról beszélt, hogy március 15-e megünneplése az évek során fontos hagyomány lett az életében.

– Iskolánk műsorai évről évre színvonalasabbak, én nagyon szeretem őket, nagyon közel tudják hozni hozzánk a szabadság érzését, és erősítik bennünk a magyarságtudatot – hangsúlyozta.

Elmarad, de bemutatják

Ha már ünnepség, arról már korábban beszámoltunk, hogy sok iskolához hasonlóan a Lévay vezetése is úgy döntött, az országos veszélyhelyzet kihirdetése miatt ők sem tartják meg a március 15-ére tervezett ünnepségüket, helyette felveszik azt és 16-án, hétfőn mutatják majd be az osztályoknak. Ábrám Tibor igazgató azt mondta, a műsor teljes lemondása méltatlan lett volna a fiatalokkal szemben, akik hosszú ideje készültek rá.

– A felvétellel is méltóképpen tudunk megemlékezni az ünnepről, sőt azt tervezzük, közre is adjuk azt, hogy így segítsünk azoknak az intézményeknek, ahol teljesen lehetetlenné vált a megemlékezés megtartása – mondta.

A diákok érdeklődésünkre hozzátették, bár jobban örültek volna, ha közösen ünnepelhetnek társaikkal, de a jelenlegi helyzetben örültek annak, hogy az iskola vezetése az egészségügyi szempontokat helyezte előtérbe.

– Emlékezni így is tudunk, és végül is ez a fontos – hangsúlyozta Tóth Dávid Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!