Vívás

2020.03.24. 14:00

A vívó edzésként fát is pakolt

Pár napig még házi karanténban lesz a diósgyőriek vívója, aki jobban szerepelt volna a GP-n.

Molnár István

Március 6. és 8. között Budapesten, a Ludovika Arénában rendezték meg a Westend férfi és női párbajtőr Magyar Nagydíjat, amelyen a hölgyeknél pástra lépett Nagy Kinga, a Diósgyőri Vívó Egyesület pengeforgatója is. A miskolci sportoló a csoportmérkőzések során 4-szer nyert, 2-szer kikapott, a 128 közé jutásért nem kellett vívnia, ott azonban vereséget szenvedett honkongi ellenfelétől, így nem folytathatta tovább a küzdelmeket.

Jól érzi magát

– Természetesen bántott, hogy viszonylag korán kiestem, szerettem volna még pár kört menni – mondta lapunknak Nagy Kinga. – Nemrég, pár hete edzőt váltottam, aki természetesen másként kér bizonyos dolgokat, és az ember igyekszik a lehető legjobban és lehetőleg mindenre koncentrálni. Mindez azonban, leginkább ebben a kezdeti fázisban, fejben fárasztó, ennek tudom be azt, hogy nem úgy szerepeltem Budapesten, mint ahogyan azt terveztem.

Ezután a verseny után nem sokkal látott nyilvánosságot az a hír, mely szerint a GP-n szerepeltek közül három-három kínai, valamint dél-koreai vívót diagnosztizáltak az új koronavírus okozta fertőzéssel. A magyar csapat tagjai (ami mintegy hatvan sportolót, edzőt és stábtagot jelent) március 12-től kéthetes önkéntes karanténban tartózkodnak. A szövetség szerint, mivel minden érintett otthon tartózkodik, jól van és tünetmentes, ezért a vírustesztet (egyelőre) senkinél sem végezték el.

– Én is itthon vagyok, lassan letelik a két hét, teljesen jól érzem magam, nincs semmilyen tünetem – mondta Nagy Kinga. – Ugye mind a hat ázsiai vívó párbajtőröző, azt azonban nem lehet tudni, hogy hányan férfiak, hányan nők. A verseny alatt nem érintkeztem, nem vívtam se kínaival, se koreaival, úgyhogy nyugodt vagyok. Itthonról nem mentem, és mostanában egyébként sem mentem volna sehová... Fizikai edzéseket csinálok, a válogatott kondiedző küldött programot, azt végzem, ahogyan tudom. Az erdő mellett lakunk, futni ki tudok menni, de van kertünk is, lehet tornázni, azonban vasárnap például fát pakoltam... Úgy gondolom, az erő, és az állóképességem megvan, igaz, pengém nincs itthon, ami nem is kell, mert ki tudja, hogy mikor lesznek újra versenyek. De lehet, hogy jobb is most egy kis szünet...

Nem kell kapkodnia

Nagy Kinga Budapesten él, itt jár iskolába, a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára, a fővárosban, a BVSC-ben tréningezik, a válogatottban azonban Peterdi András a keretedzője.

– A klubtagságomat a Diósgyőri VE-nél azonban megtartottam, nem volt, és a jövőben sincs szándékomban ezen változtatni – hangsúlyozta Nagy Kinga. – Jelezni szeretném, hogy miskolci vagyok, hogy itt nevelődtem ki, és hogy hálás vagyok az ittenieknek, meg akarom tartani ezt az identitásom. Résztvevője vagyok a ,,Miskolci Olimpiai Reménységek„ programnak, ezáltal kapok támogatást, amiért rettenetesen hálás vagyok.

A kétszeres kadet vb-ezüstérmes, junior világbajnoki bronzérmes párbajtőrözőt megkérdeztük az ötkarikás lehetőségeiről, az ezzel kapcsolatos elképzeléseiről.

– Csapatban nem sikerült kivívni az indulást, az egyéni lehetőség maradt – jegyezte meg a DVE versenyzője. – Még egy európai verseny van a naptárban, amelyet ha megtartanának, akkor mostani állás szerint minden bizonnyal Szász-Kovács Emese indulna rajta. Aki itt győzne, az még megváltaná a jegyét Tokióba. Ebben a pillanatban senki nem tud semmit, várjuk a híreket, a szezon alapból júniusban érne véget, még akkor lenne Minszkben az Európa-bajnokság. Normál esetben van egy hónap nyári szünet, aztán szeptembertől indulnak a következő szezon versenyei.

Az 1998-as születésű miskolci vívónak azért nem kell szomorkodnia, hogy a közelgő olimpia (már ha most nyáron megrendezik) kimarad a számára...

– Az én reális célom az lehet, hogy 2024-ben ott legyek Párizsban – fogalmazott Nagy Kinga. – Azon leszek, és leszünk a többiekkel, hogy csapatban kivívjuk a részvételt, hiszen ekkor máris négyen csomagolhatnánk Franciaországba... Még csak 22 éves leszek az idén, nem kell kapkodnom, a párbajtőr szerencsére olyan szakág, amelyet akár 35-40 éves korig is lehet művelni. De nem akarok annyira előre rohanni, pillanatnyilag az a legfontosabb, hogy az előforduló hibáimat kijavítsam, azokból tanuljak.


Nem rendeznek, szünetelnek

A Magyar Vívó-szövetség múlt csütörtökön kiadott közleménye szerint a budapesti versenyt megelőzően minden induló nyilatkozatot töltött ki arról, hogy az új koronavírusra vonatkozó vizsgálati eredménye negatív, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen. Hozzátették: az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a résztvevők közül bárkinek egészségügyi problémája lenne. Az MVSZ hangsúlyozta: a versenyt követően a helyszínt fertőtlenítették.

Vívósportban sem nemzetközi, sem hazai versenyeket nem rendeznek a következő 30 napban, március 12-től számolva, és a válogatott edzések is szünetelnek két héten át.

(A borítóképen: Nagy Kinga | Fotó: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!