BorsodChem

2020.02.29. 11:30

Üzemavató helyett csak közlemény jött a BC-től

Több mint hárommilliárd forintból épült új üzem Kazincbarcikán.

Fotó: Bujdos Tibor/illusztráció

Üzemavatót tartott volna pénteken a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem (BC) Zrt. A kínai tulajdonban lévő társaság vezetése azonban úgy döntött, hogy a koronavírus miatt elővigyázatosságból kerülik a nagy létszámú rendezvényeket. Így két nappal az ünnepség előtt lefújták azt. Ez azonban nem kisebbíti annak jelentőségét, hogy elkészült a környezettudatos üzem.

A 2016 májusában indult beruházás időtartama alatt a BC az európai uniós előírásoknak megfelelve leállította a higanykatódos elektrolízis egységét, és a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő, membráncellás eljárással működő üzemet épített fel. A több mint 3 milliárd forintból megépült új üzemegységgel megszűnt a higany alkalmazása a klórtermelésben, jelentősen csökkent a villamosenergia-felhasználás, és ezáltal alacsonyabb lett a CO2-kibocsátás.

A BorsodChem a modern technológiának köszönhetően a termelési szintek megtartása mellett csökkentette a környezetterhelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!