Felvételi

2020.02.02. 14:00

Övé lett a legmagasabb pontszám

Noel boldogan jött ki a központi írásbeliről, mert érezte, hogy jól sikerült.

Hegyi Erika

Pfaff Noel bár nagyon izgult, kiválóan teljesített a felvételin

Fotó: Bujdos Tibor

Nem minden diáknak okoztak gondot az idei gimnáziumi központi írásbeli felvételi feladatai. Pfaff Noelnek például egyáltalán nem, hiszen a 100 pontból összesen 97-et szerzett, ami a legmagasabb pontszámot jelenti idén a Herman Ottó Gimnáziumban. A matematika-feladatlapját tökéletesen oldotta meg, így megkapta rá a maximális 50 pontot, de a magyar is csak 3 ponttal maradt el a hibátlantól. Noel csupán 10 éves, jelenleg a Kossuth Lajos evangélikus általános iskola 4. b osztályos tanulója, azonban január 18-án neki is központi írásbeli felvételi vizsgán kellett megmérettetnie magát, hiszen a Herman nyolcosztályos képzésére szeretne bejutni. Noel céltudatosan és szorgalmasan készült a felvételire.

Fél óra alatt

– A matematika nekem könynyebb volt az elmúlt évek feladatlapjaihoz képest, a magyar sem volt nehéz, de mivel azt írtuk először, még egy kicsit izgultam, hogy jól gazdálkodjak az idővel, és 45 perc alatt be tudjam fejezni. Az utolsó szót írtam a fogalmazás végére, amikor szóltak, hogy letelt az idő, átnézni már nem volt időm. A matekot fél óra alatt megírtam. Amikor a végére értem, láttam, hogy még van 15 percem – meséli a felvételi izgalmait Noel.

Kiderül, nem véletlen, hogy ilyen jól megy neki a matek és a magyar is. Noel mindkét tantárgyat egyformán szereti. Nehéz felsorolni, hogy az általános iskolai évek alatt hány megmérettetésen szerepelt kiválóan. Első osztálytól rendszeres résztvevője a különböző versenyeknek. A Bendegúz NyelvÉsz verseny megyei fordulóján évről évre 1. helyezést ért el, ezzel biztosítva helyét az országos fordulóban Szegeden. Két éve a Bendegúz Tudásbajnokság megyei fordulóján matematikából és anyanyelvből is első lett, így itt is ő képviselhette megyénket az országos megmérettetésen Szegeden. Itt is kiváló eredményeket ért el, hiszen anyanyelvből országos 2., matematikából országos 3. helyezést ért el. Tavaly a Bolyai Csapatversenyeken is bizonyított. Matematikából megyei 3. lett a társaival, míg anyanyelvből bejutottak az országos döntőbe, mivel itt is megszerezték a megyei 1. helyet. Tavaly a Kalmár László Matematika Versenyen is kipróbálta magát, ahol megyei szinten a 3. helyezést érdemelte ki. Noel rendszeres résztvevője a Zrínyi Ilona Matematikaversenynek is, amelyben szintén sikeres.

Épp a Zrínyi-versenyen elért eredményeiért vehetett részt egy tehetséggondozó szakkörön ebben a tanévben. A versenyek bizony sokat segítenek a központi megírásában, hiszen minden évben több logikai gondolkodást igénylő példa is szerepel a felvételin.

A kockás takaró

– Matekból a logikai rejtvényeket szeretem. A felvételin a 10. feladat tetszett a legjobban, ahol az volt a kérdés, hogy különböző színű vonatszerelvényeket hány kombinációban lehet összeállítani. Egy példa volt, aminél éreztem, hogy nagyon oda kell figyelnem. Ez arról szólt, hogy anya ágytakarót készített, fehér, mintás és szürke négyzeteket varrt össze. Ehhez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolni. Magyarból mindegyik feladatot könnyűnek találtam, a fogalmazás végén már siettem, hogy be tudjam fejezni, itt veszítettem két pontot – mondja a tehetséges diák.

Noelnek azonban nem csak az iskolai tantárgyak mennek jól, mert azon kívül még sok minden mással is foglalkozik. Jár zongoraórákra, szolfézsra és úszni is. De természetesen, mint minden gyerek, játszani is szeret. Kedvenc játéka a legó. Kedveli a készleteket, amelyeket az összerakási útmutató szerint épít meg, de a saját, önálló ötleteit ugyanannyira szereti megvalósítani. Noel sokat rajzol, de szívesen olvas is. Kedvencei a Harry Potter-könyvek, Rumini kalandjai Berg Judittól, valamint Bálint Ágnes és Fésűs Éva meséi. Több rajzpályázatot is nyert már. Az Észak-Magyarország karácsonyi rajzpályázatára is olyan szép alkotást küldött be, hogy harmadik helyezést ért el.

A beszélgetésünk végén Noel elárulja azt is, hogy izgult a felvételi előtt, mert mindenképp szeretne a Hermanba bekerülni (erre az írásbeli után minden esélye megvan), mégpedig azért, mert tetszik neki az iskola, és a barátai is ide jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!