Kapaszkodó az életben

2020.02.02. 13:00

Művészek a rácsok mögött

Verses, zenés kulturális műsort visznek hátrányos helyzetű fiataloknak.

Színházi előadás a börtönben

Forrás: BAZ BVI

A soproni színház országosan egyedülálló kezdeményezésének állomásai közé tartozott kedden a felsődobszai Bárczay Gábor Általános Iskola, Miskolcon pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Mónosbéli Gyermekotthon.

Impulzust adnak

Nagy sikerrel vendégszerepelt a soproni színház a miskolci börtönben, a rabok igazán nagyra értékelték a kulturális műsort, amelyet helybe vittek nekik a produkció művészei. Együtt ülünk a világfa ágán címmel az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatának köszönhetően verses, zenés kulturális műsort visznek hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak a Soproni Petőfi Színház művészei szerte az országba és a Vajdaságba. A zenészekből, színészekből álló csapat a tervek szerint 21 településen összesen 25 előadást tart felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben.

Pataki András, a soproni teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az Emmi pályázatára társadalmi szerepvállalásként jelentkeztek, hogy kimondottan ezeknek a gyerekeknek hozzanak létre egy felzárkózásukat segítő művészeti programot, és azt elvigyék hozzájuk szerte az országba. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz is. A mintegy 60 perces műsorban negyedóra a próza. József Attila verseit és írásait, illetve a cigány folklórt, népi gyűjtésekből fennmaradt irodalmi kincseket tolmácsolnak a színészek. A központi zenei blokkban a sokrétegű és -stílusú improvizációt, a dzsesszt, a népzenét, a világzenét, a roma muzsikát, a dallamok színes, sokfajta hangulati ágát helyezik előtérbe a zenészek.

Pataki András hozzátette: kulturális élményt szeretnének nyújtani ezzel a műsorral, hogy találkozzanak a fiatalok a művészet gyógyító, felemelő erejével. Szerezzenek impulzusokat, lássanak maguk előtt példákat, talán ez is adhat számukra kapaszkodót az életben.

Körben az országban

A tervezett magyarországi helyszínek között van Sopron, Győr, Zalaegerszeg, Csorna, Felsődobsza, Mónosbél, Miskolc, Budapest, Tököl, Jászberény, Szolnok, Kalocsa, Kecskemét, Nagybajom, Kaposvár, Szeged, Komló, Pécs, Mohács. A Vajdaságból pedig Kishegyes és Csóka. A február végéig tartó turné Sopronban és Zalegerszegen kezdődött január 21-én. Azóta már járt a csapat Csornán, Győrben, a Vajdaságban Kishegyesen, valamint Csókán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!