Közlekedés

2020.02.21. 17:30

Kevesebb kamion Sajószögeden

Érezhetően csökkent a nehézgépjárművek forgalma a 35-ös úton Sajószögednél.

Szaniszló Bálint

„A helyzet nagyságrendekkel jobb mondjuk az egy évvel ezelőttinél. Sokkal kevesebb kamion hajt át a településen – mondta érdeklődésünkre egy járókelő, akivel a 35-ös út mentén találkoztunk Sajószöged belterületén. – Valószínűleg azt az áldott állapotot nem érhetjük el, hogy egyetlen nehézgépjármű nem jár erre, de már így is sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat és gyermekeinket az út mentén. Nem is beszélve arról, hogy kevesebb a por, a zaj, a rezgés…”

Eredményes volt a lobbi

A nagycsécsiek és a sajószögediek fél évtizede harcolnak azért, hogy ne a 35-ös úton, azaz a két településen járjanak át a kamionok. Kívánságuknak nyomatékot ad, hogy az M30-as és az M3-as autópályákon keresztül gond nélkül ki lehet kerülni a vitatott útszakaszt. Kicsit hosszabb, de gyorsabb és kényelmesebb, persze pénzbe kerül… Különösen az építkezésekhez fuvarozó, illetve a külföldi rendszámú kamionok használták előszeretettel a szakaszt. Érdekesség, hogy 2015 őszén már megtiltották a 35-ösön a 20 tonnánál nehezebb gépjárművek átmenő forgalmát. Csakhogy olyan sok jármű – köztük a nyéki kavicsbányákból szállító kamionok – kapott kivételes engedélyt, hogy egy idő múlva egyáltalán nem lehetett érzékelni a tiltást. Azaz – mintha mi sem történt volna –, a kamionforgalom alig csökkent.

Azóta Sajószögeden kétszer is tartottak tüntetést a kamionforgalom ellenzői, mert megelégelték, hogy a nehézgépjárművek veszélyeztetik a településen élők biztonságát. Az emlegetett zaj, por, rezgés és balesetek… Tavaly június 1-je volt a fordulópont a helyzetben, azóta nem hajthatnak át a 20 tonnánál nehezebb tehergépjárművek a 35-ös számú – Nyékládháza és Debrecen között húzódó – főút megyénkbeli szakaszán.

Azt is megtudtuk, a tiltás ellenére korábban kiadott áthajtási engedélyek száma drasztikusan lecsökkent, 1300 körüliről 300 alá. Ez már valóban olyan mértékű változás, amely teljes egészében érezhető Sajószögeden és a még érintett településen, Nagycsécsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!