Karate

2020.02.12. 15:30

Elégedett a miskolci sportoló

Tóth Vanda a 2017-es korosztályos vb után a hazai Eb-n szerepelt.

Molnár István

Budapesten rendezték meg a múlt héten az idei kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságot. Az eseményen egy megyei versenyző indult, mégpedig Tóth Vanda, a miskolci Justitia Fuji-Yama SE sportolója, aki junior csapat katában (formagyakorlat) – oldalán két MTK-s karatékával, Kiss Zsófiával, valamint Kovács Dominikával – az 5. helyet szerezte meg. A trió előbb a 7 válogatottat (Magyarország, Szerbia, Észak-Macedónia, Oroszország, Liechtenstein, Franciaország, Olaszország) számláló I-es csoportból a harmadik helyen lépett tovább ezen csoport legjobb négy együttese (magyarok, franciák, olaszok, oroszok) közé, majd ezek a csapatok egy újabb kört mentek egymás ellen, és Tóthék ezúttal másodikként végeztek. Ezután a másik csoport harmadikja, Horvátország következett az egyik bronzéremért (a másikat az I-es csoport harmadikja, és a II-es csoport másodikja vívta), azonban a ,,déliek„ 23.6-23.42-es pontozással nyertek, így Tóthék ötödikként zárták a kontinensviadalt.

Sok munka Budapesten

– A korábbi egyéni eredmények alapján választott ki bennünket a szakmai vezetés, ezért így, együtt nem kellett itthon kvalifikálnunk magunkat – nyilatkozta lapunknak Tóth Vanda. – A felkészülés, a közös munka tavaly októberben kezdődött, vagyis azt lehet mondani, hogy a többi csapathoz képest túl sok időnk nem volt az Eb-ig. Szerdán iskola után mentem válogatott edzésre, Budapestre, valamint pénteken, szombaton és vasárnapi is dolgoztunk, napi két alkalommal. Amikor verseny volt, akkor versenyeztünk együtt, de bemutatókon is voltunk. Itthon, Miskolcon is voltak edzések, de egyedül maximum erősíteni tudtam, a többihez ugyanis mindhárman kellettünk. A Budapestre érkezett válogatottak közül sok csapatot ismertünk, hiszen mások már indultak előző világbajnokságokon, a kontinensviadalon. Ennek ellenére nagy reményekkel vágtunk neki ennek az Európa-bajnokságnak, megpróbáltunk mindent azért, hogy a lehető legjobban sikerüljön, amit ki lehetett hozni, azt kihoztuk. Ez nem csak a mi véleményük, a szakmai vezetőké is.

Sokat tett hozzá

A miskolci karatéka arról is beszélt, hogy ez volt az első olyan világversenye, amelyen hazai közönség előtt mutathatta meg a tudását.

– Bő két éve, 2017 októberében a kadet lányok között versenyeztem a tenerifei korosztályos világbajnokságon – tette hozzá a Justitia SE 17 esztendős sportolója. – Ez teljesen más volt, kicsit nagyobb drukk is van, úgymond hazai pályán az emberben. Viszont amikor beléptünk a küzdőtérre, már kizártuk a külvilágot, és semmi másra nem figyeltünk, csak arra, hogy minél jobban megcsináljuk a feladatot. A BOK-csarnokban volt egy külön szektor, ahol csak magyarok ültek, és a bevonulás, meghajlás alkalmával óriási bizatásban volt részünk. Ez nagyon sokat tett hozzá.

Azt is megtudtuk, hogy az első körben a Paikut, a másodikban az Annan Dai-t, míg a harmadikban a Tomari Bassai-t mutatták be a lányok. A bírók az atletikusságot és a technikát pontozták, meccsenkét heten.

– Kevéssel maradtunk alul a bronzmérkőzésen, igazából nem volt bennünk hiányérzet, pontosan azért, mert belül úgy éreztük, hogy mindent megtettünk – jegyezte meg Tóth Vanda. – Természetesen úgy indultunk neki a versenynek, hogy jó lenne akár meg is nyerni, és nyilván más egy érem, mint egy sima helyezés, de ami rajtunk múlt, azt megcsináltuk.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kata (formagyakorlat) mellett műveli-e a Justitia karatékája a kumitét (küzdelem) is.

– Nem indulok kumitében, csak katában. Amikor valaki eléri a válogatott szintet az egyik ágban, akkor már nem csinálja a másikat – árulta el Tóth Vanda.


Köszönetek

A fiatal miskolci karatés azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy kinek, kiknek köszöni az eddigi munkát, és magát az Eb-szereplést:

– Elsősorban szeretném megemlíteni a családomat, anyukámat, aztán a klubot, Pálinkás András és Kis Virág sensei-eket. Emellett Anti Zsuzsanna sensei válogatott edzőt, akinek az irányítása alatt történtek a budapesti edzések. Szakmailag, és emberileg is egy igazán összetartó csapatot kovácsolt belőlünk.

(A borítóképen: balról: Kovács Dominika Hanna (MTK), Tóth Vanda, Kiss Zsófia (MTK) | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!