Család

2020.02.05. 20:00

Anyának lenni huszonnégy órában

Kisgyermekes családokat várnak minden pénteken délelőtt 10 órától az Ifjúsági Házba.

Nagy-Hankó Krisztina

Gyerünk, srácok, engem érdekel a kamera!

Fotó: Ádám János

Az anyaság csínját-bínját tanulhatják el egymástól a környékbeli kismamák tavaly november óta a baba-mama klubban.

A klub létrejöttét előzetes igényfelmérések, beszélgetések, fórumok előzték meg, tájékoztatta lapunkat Gáspár Petra, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület Kapuzörgető programjának munkatársa. A programokat a klubtagok alakítják saját igényeik szerint.

Szeretettel önkéntesen

Kivételes alkalom volt, amelyre ellátogattunk: az apukák is eljöttek. Korábban jelezték ugyanis, hogy szeretnének részt venni a klub foglalkozásain.

A gyerekek szeretete vezérelte abban, hogy önkéntesként csatlakozzon a klubhoz – tudtuk meg Nagy Tibornétól, aki nyugalmazott bölcsődevezető. Már szervezett hasonló délutáni beszélgetéseket a szülőknek, amikor még aktívan dolgozott a Győri kapui bölcsődében. A klubban segítőként van jelen. A szeretet és tisztelet kölcsönös az anyukákkal, ami oda-vissza működik.

Személyes tapasztalatokkal

Ágnes, a tapasztalt bölcsődevezető abban segít, amiben kérik a véleményét. Gyakorlatias módon szeretne információkat átadni, hogy minden szülő megértse és hasznosítsa. Egyebek mellett az étkezés, a bölcsődébe való beiratkozás témái merültek föl eddig. Decemberben ugyan ő hozott egy témát, a karácsonyi gyermekdalokat, mondókákat vették górcső alá, de előtte ezt is egyeztették.

– Egyik kérdés hozza a következőt. Rendszerint nem beszéljük meg előre, az ötletek itt és az adott pillanatban születnek – mondja Ágnes, aki azért tartja nagyszerűnek a baba-mama klubokat, mert kell a mai világban egy olyan hely, ahová az anyukák eljönnek, és személyesen megbeszélhetik ügyes-bajos dolgaikat.

– Számít a kontaktus. Arról nem is beszélve, hogy a kicsiknek is jót tesz a társaság, egy új szocializáció. Az nem ugyanaz, ha interneten cseveg az édesanya egy személytelen csoportban, vagy valódi közösségben van. Sajnos az, hogy egymás szemébe nézzünk és lássuk, hogy mi teszi boldoggá vagy szomorúvá a másikat, kihalóban van. Ezen változtatni kell, ez fontos feladat – hangsúlyozta az önkéntes.


Szülők együtt a gyermekkel a gyermekükért

Lalik Máté, a hét hónapos Lili édesapja kiveszi a részét a gyermeknevelésből.

Az Ifjúsági Házban induló baba-mama klubba azért jöttek el, mert mindketten úgy gondolták: hasznos lenne az anyuka számára, hogy megismerje sorstársait, a városrészben élő többi kisgyermekes szülőt. Amikor felmerült annak a lehetősége, hogy édesapák is jöjjenek el egy-egy alkalomra, nem volt kérdés, hogy csatlakozik – mondta el Máté. A felesége mindig jókedvűen, élményekkel telve tér haza. A kislányuk is nagyon jól érzi magát a többi babával. És azt már a gyermek születése előtt eldöntötték: nem fognak otthon ülni, találkoznak barátokkal. Minél több helyen járnak, ahol más szülőkkel együtt lehetnek, annál többet tanulhatnak. Hiszen még tapasztalatlanok a gyermeknevelésben – állítja az apuka.

A Lalik családban az édesapa dolgozik, az édesanya van otthon a picivel. Bár van a baráti körben példa arra, hogy az apuka maradt otthon, náluk a klasszikus modell vált be. Máté úgy gondolja, a feleségének sokkal nehezebb dolga van, mint neki. Vinnie kell a háztartást, a gyermekre kell vigyázni, főznie kell. Az édesanya minden perce be van osztva, még akkor is, amikor a baba alszik. Máté igyekszik tehermentesíteni párját, átvállalja Lili felügyeletét, amikor teheti. Ilyenkor az anyuka kikapcsolódhat. Az édesapának fontos, hogy kivegye a részét a napi teendőkből, nem ijed meg, ha ki kell cserélni a pelenkát, vagy etetni, fürdetni kell. Szeretné, ha a kislánya később büszke lenne arra, hogy apukája nagy segítsége volt az anyukájának. Jó lenne, ha kialakulhatna egy olyan apa-gyermek kapcsolat közöttük, hogy ha az édesanya nincs otthon, ne legyen kétségbeesés.


Apaforradalom

– Az apa feladata a család fenntartása – tartotta magát sokáig a nézet. Viszont egyre gyakrabban fogalmazódik meg, hogy az apa-gyermek kapcsolat ugyanolyan fontos, mint az anya-gyermek kapcsolat. Csak más.

– Az apák pozitív hatása hosszú távon megmarad. Viszont nem mindegy, hogyan van jelen az apa a gyerek életében. Pozitív és fejlesztő hatás, érzelmileg megerősítés, vigasz a szomorú pillanatokban – ezeket emelik ki a témában a kutatások. Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy hatalmas károkat is tud okozni az az apa, aki bántalmazza vagy kritizálja a gyermeket. A vizsgálatok szerint ilyen esetekben a gyermekek például rosszabbul teljesítettek.

– Közös játék révén gyakorolnak az apák elsősorban hatást a gyerekeikre. Hiszen egészen másként játszanak. Az apával való játék sokkal izgalmasabb, mint az anyával való játék: birkózik, csiklandozza a gyereket. A játék szórakoztató és szokatlan.

– Időt szánni a gyermekre – ebben rejlik a titok. De nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Számtalan apa úgy értelmezi a gyerekkel töltött időt, hogy lenyírja a füvet, elküld néhány e-mailt. Az együtt töltött idő azonban azt jelenti, hogy az apa elérhető: meghallja és meghallgatja a gyermeket.

– Az édesapáktól mást tanulnak a gyerekek, mint az édesanyáktól. A fiúgyermek számára az apa férfimintát nyújt. Azonban az apák gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a saját képükre próbálják formálni a gyermeküket. Sokszor olyan elvárásokat támasztanak fiaikkal szemben, amelyeket nem tudnak teljesíteni. Dicséret és bátorítás helyett pedig az apa bírál. A lánygyermekek önbizalmának jelentős része az apjával való kapcsolatából származik. Pszichológusok állítják, hogy az apai vélemény kihat a párválasztásra. A leánygyermekek életében pedig az apa az első szerelem.

– Fontos, hogy legyen idő a gyermekre! Nem a mennyiség, hanem a minőség a legfontosabb: a gyermekkel töltött idő szóljon a gyermekről. A biztonságos kötődést az anya-gyermek és az apa-gyermek kapcsolat együttesen határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!