2020.02.11. 10:00
A sláger a tejbegríz és a fánk az iskolai menzákon
Gyümölcsök közül az alma nem olyan kedvelt, mint a banán.
Finomat, egészségesen és fiatalon
Fotó: Bujdos Tibor
A miskolci Herman Ottó Gimnázium menzájának kínálata nem rossz, de lehetne sokkal jobb is, állítják a diákok.
Tegnapi látogatásunkból legalábbis ez derült ki, amikor nemcsak a diákokkal, de az iskola igazgatójával is elbeszélgettünk a tanulók étkezési szokásai kapcsán.
Egészség jogi keretben
Napjainkban egy közétkeztetéssel foglalkozó cégnek – amely pályázat útján nyeri el az önkormányzattól a gyermekétkeztetés jogát – profitot kell termelnie, így az egy főre jutó étkeztetési összeg az ő szükségleteik szerint alakul.
Mindezek mellett, mint megtudtuk, a legújabb jogszabály nagyon szigorú előírásokat ad azzal kapcsolatban, hogy mely alapanyagokat lehet használni a közétkeztetésben az egészséges étkeztetés szempontjait is szem előtt tartva. Ráadásul köztudott, hogy a minőségi alapanyagok mindig drágábbak.
– Iskolánk diákjai meglehetősen kritikusak nagyon sok mindennel kapcsolatban, és a menza kínálata is ezek közé tartozik. Elhiszem, hogy sokszor ez nem esik jól a menzát működtető cégnek, de hozzáteszem, hogy soha nem akartunk háborút indítani ellenük – tudtuk meg Madarász Pétertől, a gimnázium igazgatójától.
– A kollégák és a diákok csak elmondják a véleményüket, és kimondottan építő jellegű kritikákat fogalmaznak meg, amit nem tartok rossz szemléletnek.
Azt is elmondta, hogy a diákjaik étkezési kultúrája – mint sok más iskolában is – nagyon gyakran tartalmaz rossz szokásokat. Az alma például kevéssé kedvelt, sajnos sokszor elhagyva, kidobva találnak rájuk, de a banán például kimondottan nagy népszerűségnek örvend.
Közepest adtak a diákok
Lovász Lilla, Orosz Noémi Adél és Takács Anna 12. osztályos diákokkal már a menzán találkoztunk. Mindhárman spanyol két tannyelvű osztályba járnak, és elmondásuk szerint családjaik otthon szem előtt tartják az egészséges táplálkozás szabályait.
Annának a tésztaételek, a tejbegríz és a fánk a kedvencei az iskolai választékból. A húsos ragukat nem tartja túl bizalomgerjesztőnek annak ellenére, hogy kimondottan szereti a húsokat. Mindhárman egyetértettek abban, hogy igyekeznek változatosan és egészségesen étkezni, de amikor iskolán kívül találkoznak, előfordul, hogy gyorséttermekben kötnek ki.
A menza kínálatát áttekintve elmondták, hogy gyakran van zöldség, gyümölcs, és találkoznak quinoával illetve bulgurral is.
Noémi szereti a menzás húsételeket, de kiemelte, hogy az ételek nagy része kimondottan sótlan. Ráadásul a köret és a hús aránya sem megfelelő.
Lilla szerint a főzelékek és a tészta-hús kombinációk finomak a menzán, de kevés a savanyúság, a túrós és káposztás tészta pedig teljesen ízetlen.
Összességében közepesre értékelték a menzai kínálatot és minőséget.