Értékeltek

2020.02.11. 10:00

A sláger a tejbegríz és a fánk az iskolai menzákon

Gyümölcsök közül az alma nem olyan kedvelt, mint a banán.

Novák Krisztina

Finomat, egészségesen és fiatalon

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci Herman Ottó Gimnázium menzájának kínálata nem rossz, de lehetne sokkal jobb is, állítják a diákok.

Tegnapi látogatásunkból legalábbis ez derült ki, amikor nemcsak a diákokkal, de az iskola igazgatójával is elbeszélgettünk a tanulók étkezési szokásai kapcsán.

Egészség jogi keretben

Napjainkban egy közétkeztetéssel foglalkozó cégnek – amely pályázat útján nyeri el az önkormányzattól a gyermekétkeztetés jogát – profitot kell termelnie, így az egy főre jutó étkeztetési összeg az ő szükségleteik szerint alakul.

Mindezek mellett, mint megtudtuk, a legújabb jogszabály nagyon szigorú előírásokat ad azzal kapcsolatban, hogy mely alapanyagokat lehet használni a közétkeztetésben az egészséges étkeztetés szempontjait is szem előtt tartva. Ráadásul köztudott, hogy a minőségi alapanyagok mindig drágábbak.

– Iskolánk diákjai meglehetősen kritikusak nagyon sok mindennel kapcsolatban, és a menza kínálata is ezek közé tartozik. Elhiszem, hogy sokszor ez nem esik jól a menzát működtető cégnek, de hozzáteszem, hogy soha nem akartunk háborút indítani ellenük – tudtuk meg Madarász Pétertől, a gimnázium igazgatójától.

– A kollégák és a diákok csak elmondják a véleményüket, és kimondottan építő jellegű kritikákat fogalmaznak meg, amit nem tartok rossz szemléletnek.

Azt is elmondta, hogy a diákjaik étkezési kultúrája – mint sok más iskolában is – nagyon gyakran tartalmaz rossz szokásokat. Az alma például kevéssé kedvelt, sajnos sokszor elhagyva, kidobva találnak rájuk, de a banán például kimondottan nagy népszerűségnek örvend.

Közepest adtak a diákok

Lovász Lilla, Orosz Noémi Adél és Takács Anna 12. osztályos diákokkal már a menzán találkoztunk. Mindhárman spanyol két tannyelvű osztályba járnak, és elmondásuk szerint családjaik otthon szem előtt tartják az egészséges táplálkozás szabályait.

Annának a tésztaételek, a tejbegríz és a fánk a kedvencei az iskolai választékból. A húsos ragukat nem tartja túl bizalomgerjesztőnek annak ellenére, hogy kimondottan szereti a húsokat. Mindhárman egyetértettek abban, hogy igyekeznek változatosan és egészségesen étkezni, de amikor iskolán kívül találkoznak, előfordul, hogy gyors­éttermekben kötnek ki.

A menza kínálatát áttekintve elmondták, hogy gyakran van zöldség, gyümölcs, és találkoznak quinoával illetve bulgurral is.

Noémi szereti a menzás húsételeket, de kiemelte, hogy az ételek nagy része kimondottan sótlan. Ráadásul a köret és a hús aránya sem megfelelő.

Lilla szerint a főzelékek és a tészta-hús kombinációk finomak a menzán, de kevés a savanyúság, a túrós és káposztás tészta pedig teljesen ízetlen.

Összességében közepesre értékelték a menzai kínálatot és minőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!