Piac

2020.01.14. 10:56

Egy rövid időre kiürítették a Búza téri piacot kedden

Kiürítették kedd délelőtt a Búza téri piac egy részét. A katasztrófavédelem intézkedése után délben a kereskedők és a vásárlók is visszatérhettek a piacra.

Tajthy Ákos

Fotó: Szaniszló Bálint

Munkatársunk jelzése szerint – aki éppen a közeli vásárcsarnokba indult vásárolni – a Búza téren 10 után jelentek meg a katasztrófavédelem és a készenléti rendőrség munkatársai, akik kitereltek mindenkit a piacról.

Kiürítették a Búza téri vásárcsarnokot Fotó: Szaniszló Bálint

A piacon jelenleg az a szóbeszéd járja, hogy a tűzoltók a levegőben található szén-monoxid mennyiséget mérik, mégpedig egy bejelentés alapján. Ha ez így van, bizonyára összefügg azzal az olvasó levéllel, amit tegnap délután kapott a szerkesztőségünk és a témával éppen a mai napon kezdtünk el foglalkozni.

Olvasónk levelében úgy fogalmazott, „télen, illetve fűtésszezonban (kiváltképp, ködös időben), a csarnokot melegítő fűtésrendszernek köszönhetően tűréshatárt feszengető körülmények között kell a szabadban dolgoznom. Az időjárási viszontagságokhoz (hideg, meleg) hozzá lehet szokni, azonban a kéményből leszálló gáz, égéstermék, vagy nevezzük bárminek, úgy gondolom olyan egészségügyi kockázatot jelent, amiben senki sem dolgozna szívesen!”

A Búza téri piacon történtekkel kapcsolatban kérdéseket intéztünk a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felé is. Dojcsák Dávid szóvivő érdeklődésünkre elmondta, a Búza téri piacra kedd reggel egy meghibásodott gázüzemű fűtőberendezés miatt vonultak ki.

Kiürítették a Búza téri vásárcsarnokot Fotó: Szaniszló Bálint

- A kazánból égéstermék jutott vissza a piactérre. Ez nem az egész csarnokot érintette, csak egy részét, ahonnan negyven embernek kellett átmenetileg távozni – hangsúlyozta.

A katasztrófavédelemtől megtudtuk azt is, a helyszínen a gázszolgáltató szakemberei is jelen vannak, ők fognak intézkedtek. A piac kiürített részére aztán dél előtt nem sokkal a kereskedők és a vásárlók is visszatértek.

Kíváncsiak voltunk arra is, pontosan mi történt a Búza téren, ezért megkerestük a létesítményt üzemeltető Miskolc Piac Zrt-t is. Wiandt András a cég képviselője lapunknak elmondta, minden panaszt és észrevételt komolyan vesznek és kivizsgálnak, legfőképpen azokat, amelyek akár veszélyesek is lehetnek.

- A vásárcsarnokba több mint öt évvel ezelőtt építtettünk be a négy darab feketén sugárzó gázkészüléket, amely kizárólag a bérlők és a vásárlók komfortjának növelésére szolgál, nem fűtési célra lett beépítve. Az eszközök égéstermékeit a vásárcsarnok tetején vezettettük ki. A mai eset után az érintett készülékeket azonnal lezártuk, viszont ez a piac működését egyáltalán nem befolyásolják – hangsúlyozta.

Wiandt András kiemelte, a problémát okozó berendezéseket egyébként alig egy hónapja, tavaly decemberben márkaszakszerviz ellenőrizte, azonban az eset miatt soron kívüli vizsgálatot kértek, valamint kéményseprői ellenőrzést is kértek, melyre már a szerdai napon sor kerül majd.

- Amennyiben lehetséges, úgy a füstgáz kivezetését is módosíttatjuk, tehát mindent el fogunk követni, hogy hasonló eset ne fordulhasson újra elő. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy a katasztrófavédelem és a gázszolgáltató emberei is mindent szabályosnak találtak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!