múzsa díj

2020.01.26. 16:30

A jazz tanszak kapta a Múzsa díjat

Fergeteges volt a hangulat a vasárnap esti díjátadó gálán, a Miskolci Nemzeti Színházban.

Novák Krisztina

A műsorról idén – rendhagyó módon – a 2019-es év Múzsa díjazottai, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium jazz tanszakának régi és jelenlegi növendékei, valamint a tanszak tanárai gondoskodtak.

A gálaest megnyitójáról a – 2005-ben Miskolci Gémántok díjas, 2005-ben Miskolci Múzsa díjas, valamint a 2006-ban és 2019-ben pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prima díjas – Miskolc Dixieland Band gondoskodott. A helyzet érdekessége, hogy a zenekar tagjai között megtalálhatóak a jazz tanszak tanárai is.

Az est háziasszonya Radnai Erika volt, aki hangsúlyozta, hogy immáron tizennyolcadik alkalommal adják át a Múzsa díjat, ami komoly értéket képvisel régiónkban.

Veres Pál, Miskolc polgármestere egyben a díjat odaítélő kuratórium egyik tagjaként is köszöntötte a közönséget, és kiemelte: “Öröm látni, milyen sok művész és intézmény van Miskolcon, akik méltóak lehetnek a rangos elismerésre”.

Lépést tartani a változásokkal

Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, a díjat odaítélő kuratórium elnöke elmondta, hogy: “A jazz zene mintegy húsz éve gazdagítja a város művészetét, ezért a feladat az, hogy továbbra is őrizni és fejleszteni kell a jazz oktatás színvonalát”. Elmondta, hogy az elmúlt húsz évet követő változásokkal lépést kell tartani, és véleményét egy Darwin idézettel támasztotta alá, mely szerint: “Mindig a változni képes fajok maradnak fenn”.

A változásoknak köszönhetően megújult a Miskolci Múzsa díj logója, ami Szabó Virág szobrászművész munkáját dícséri, az elmúlt évben megalapították a Múzsa díj Pódiumot, így aktívabban jelen vannak a város életében és életre hívták a Múzsa reménységek elismerést. Utóbbi kategóriában idén Bognár Lili Janka, aki a Holdviola együttessel szokott fellépni, és Hongkongba jár speciális zenei képzésre, Gál Klaudia tervező-grafikus és Siklósi Kristóf zeneszerző és fuvolaművész vehettek át díjat.

A hivatalos díjátadó után ismét a zene vette át a főszerepet Müller Péter Sziámi meglepetés fellépésével, akit a Bágyi Balázs Tró követett, majd a Tálas Áron Trió és a Bari Lacika Trió következett. Ezután a klasszikus- és jazz dob tanszak hallgatói varázsoltak különleges dob-show-t a színpadra. Őket ismét a Miskolc Dixieland Band követte, az estét pedig a Jazz Inside Band zárta, amelynek tagjai szintén a jazz tanszak tanárai közül kerülnek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!