Majdnem baleset

2019.12.13. 08:00

Iskolaudvaron dőlt ki a fa

Még szerencse, hogy éjszaka volt, így a hatalmas fa nem okozott balesetet.

Hegyi Erika

Szerencse, hogy a fa éjszaka dőlt ki, és nem az udvar, hanem az utca felé

Forrás: Serfőző László

Éjjeli fél egykor dőlt ki a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola udvarán egy hatalmas fa. Ez még december 5-én történt, és szerencsére nem sérült meg senki, hiszen éjszaka volt. Az iskola kerítése rongálódott csak meg. Az eset azonban sok kérdést vet föl. Most, hogy az oktatási intézmények épülete és udvara önkormányzati tulajdonban van, de az üzemeltetésről a fenntartónak kell gondoskodnia, kinek a kötelessége a fák folyamatos ellenőrzése, és ha szükséges, kivágása?

A Bolyai-iskola igazgatóhelyettese, Szabóné Drozda Orsolya úgy fogalmazott, az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy a jókora fa kidőlésének nem lett sérültje.

Meglazult a talaj

– A tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a rendőrség azonnal intézkedett, a történtek után elkezdődött a balesetveszély elhárítása. Délelőtt lezárták a Rákóczi utcán a járdát és az út egy részét. Azóta megtörtént az udvaron álló többi fa vizsgálata is, és kiderült, a talaj meglazult, ezért a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósággal, az önkormányzattal és az iskola fenntartójával egyeztetve a közeljövőben megtörténik az előkert fáinak kivágása – idézte fel az eseményeket az igazgatóhelyettes.

Megerősítette: az épület tulajdonosa az önkormányzat, de az állagmegóvásért a fenntartó, azaz az Egri Főegyházmegye felel. Ez utóbbi gondos gazdája az iskolának, a fa kidőlése valószínűleg azért is történt, mert nem bírta el a ráfagyott hó súlyát. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a gyökerei sem tudtak mélyre hatolni a sziklás talaj miatt.

– Ez egy előre nem látható esemény volt. Épp ősszel történt egy felmérés, ami után a fenntartó és az önkormányzat szakemberei is azt állapították meg, hogy a fák jó állapotban vannak. Egyébként a fa az iskola előkertjében áll, ahol gyerekek csak ritkán tartózkodnak. De így, hogy éjszaka dőlt ki, szerencsére nem történt baleset. Az eset után egyébként minden főegyházmegyéhez tartozó intézménynél átvizsgálják a fákat, és a fenntartó kérte a gazdasági vezetőket (ők a technikai személyzet irányítói), hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a növényzet és fák vizsgálatára, karbantartására – sorolta az igazgatóhelyettes.

A baleset óta

Érdeklődtünk a miskolci Kazinczy Ferenc általános iskolában is. Évekkel ezelőtt ezen intézmény udvarán is kidőlt egy fa, akkor súlyosan megsérült egy kislány.

Juhász József igazgató hangsúlyozta: az állami fenntartású iskolák karbantartását a megyeszékhelyen a Miskolci Tankerületi Központ végzi, természetesen karöltve az iskola vezetésével. A baleset után a miskolci oktatási intézmények udvarán több száz fát vágtak ki, hogy megelőzzék a hasonló eseteket.

– A mi udvarunkon most is van legalább húsz fa. Minden évben többször végzünk munkavédelmi bejárást, és ha valamit balesetveszélyesnek tartunk, akkor azt jelezzük a tankerületi központnak. A központ pedig haladéktalanul elvégzi a szükséges karbantartást vagy balesetveszély-elhárítást. Arra is volt már példa, hogy az iskola mellett, a közterületen láttunk egy kiszáradt fát veszélyesnek, akkor az önkormányzatot hívtuk, és a városgazda intézkedett. Különösen a baleset óta figyelnek a veszélyes fákra az illetékesek – fogalmazott az igazgató, hozzátéve: sok esetben azonban lehetetlen megmondani, hogy egy fa ki fog-e dőlni vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!