Mezőkövesd vs. DVTK

2019.12.09. 10:00

Hét meccs után, öt és fél évet követően a DVTK

Az egyetlen kaput eltaláló lövésből a Diósgyőr a 90. percben megnyerte a borsodi rangadót.

Berecz Csaba

Nagy küzdelem zajlott a két csapat között a kövesdi mérkőzésen

Fotó: Vajda János

A labdarúgó NB I-ben, a 15. forduló keretében szombaton délután megyei rangadót rendeztek, az élvonalban az ötödik évadját töltő Mezőkövesd Zsóry FC együttese az ezen a téren ötvenötnél járó Diósgyőri VTK gárdáját fogadta. Hiába a veretesebb múlt, a kövesdi együttes, csakúgy, mint az előző bajnokságokban, most is a DVTK előtt jár, ráadásul ezúttal szédítő magasságból, dobogós helyről érkezett arra a meccsre, amelyen a Diósgyőrnek – az elmúlt évekhez hasonlóan – most is a kiesőzónából való menekülés miatt volt fontos a pontszerzés. A találkozó esélyesének alapból hazai csapat számított, és miután kiderült, hogy mennyire vékony kerettel érkezett a bajnokira a piros-fehér gárda, még jobban annak.

A kezdőkről

A DVTK hónapok óta nélkülözni kénytelen a műtéten átesett labdarúgóit, Makrait és Adukort, az elmúlt hetekben hozzájuk csatlakozott Karan és Tabakovic, akik szintén sérüléssel bajlódnak. A maródiak listája ezen a héten tovább bővült: Márkvárt a keddi, az NB II-es MTK ellen, hosszabbításban 1-0-ra elvesztett Magyar Kupa meccsen esett ki, Shestakov pedig csütörtökön dőlt ki a sorból. Utóbbi két játékoson kívül kívül Bacsa sem volt tagja a kezdőnek, így összesen három helyen változott a DVTK kezdője a múlt heti, a Mol Fehérvár FC ellen, hazai környezetben 3-1-re elvesztett találkozóhoz képest. Bacsa helyén az eltiltását letöltő Ivanovski jutott szóhoz, Shestakov helyén a 17 éves Orosz Donát kezdett, aki felnőtt bajnokin először kapott kezdőként bizalmat, azok után, hogy egy hete, a fehérváriak ellen a 91. percben becserélték, kedden pedig a Magyar Kupa meccset végigjátszotta. Sérülése után játékra jelentkezett Brkovic, aki visszakerült a védelem közepébe, a játékmester Márkvártot viszont nehéz lett volna pótolni, egyrészt azért, mert nincs hasonló a keretben, másrészt azért, mert Feczkó Tamás választási lehetősége meglehetősen szűk volt. Így a vendégek vezetőedzője úgy döntött, hogy kettős védelmi fallal játszatja csapatát, a védekező középpályás Iszlai mellé egy védőt ,,tett fel” Vági személyében.

A hazaiak szakvezetője, Kuttor Attila csupán egy helyen változtatott az elmúlt héten a Puskás AFC vendégeként 1-1-es döntetlent játszott csapatához képest, Vajda maradt ki, Nagy D. pedig kezdő lett. A szerdai, az NB II-es ETO FC Győr elleni, idegenbeli Magyar Kupa meccset hosszabbításban 3-2-re megnyerő dél-borsodi együttes önbizalommal telve léphetett pályára, ugyanis hét veretlen bajnokival a háta mögött léphetett pályára. A hazaiaknak nem csak a kezdője, a kispadja is erősebb volt, a szurkolók legfeljebb a higanymozgású Molnár G.-t ,,kereshették”, aki legutóbb október 9-én kapott bizalmat, annak ellenére, hogy nem bajlódik sérüléssel (a hírek szerint lehet, hogy távozik a télen Kövesdről, és az sem zárható ki, hogy esetleg Diósgyőrben folytatja).

Kövesdi fölény

Annak ellenére, hogy a két csapat igazi presztízs meccset játszott, – mivel egyrészt munkanap áthelyezés miatt nem klasszikus szabadnapra esett a bajnoki, és sok dolgozónak a műszakja még tartott, másrészt azért, mert kutya hideg volt, és még kellemesnek nem nevezhető metsző ,,szellő” is jelen volt stadionban, – úgy tűnt, hogy amikor útjára indult a labda, másfél ezren sem voltak a lelátókon. A kezdés után a hazai csapat ragadta magához a kezdeményezést, a sárga-kék labdabirtokolásban órási fölényt harcoltak ki, és folyamatosan keresték a rést a vendégek védőfalán. Nagyon keveset volt a laszti a diósgyőrieknél, és ha sikerült is megszerezniük, a kövesdiek szinte rögtön visszavették. Ha nagy ritkán mégis eljutottak a piros-fehérek a hazai védőharmadba, ott Pillárék sziklakeményen igyekeztek elvenni a kedvüket attól, hogy ezt legközelebb is megtegyék. A DVTK-nak, mint védekező csapatnak a játéka statikus volt, a vendég játékosok a rájuk bízott területet óvták, miközben a Mezőkövesd labdarúgói nagyon sokszor helyváltoztatásokkal igyekeztek megzavarni az ellenfelet, hol Cseri és Pekár cserélt szélt, hol pedig Zivzivadze és Nagy D. fordította meg a szerepeket. Vastagon benne volt az első félidőben, hogy a Kövesd gólt szerez, a legtöbb zavart a DVTK-nak a mozgékony Zivzivadze okozta, aki kis szerencsével többször is betalálhatott volna. A Diósgyőr viszont nemhogy helyzetig, lövési kísérletig sem jutott el az első játékrészben, Szappanosnak nem volt védeni valója a meccs első felében.

Először

A második félidő elején Cseri lövése után nem sokkal a diósgyőriek először tűntek fel az ellenfél kapuja előtt, majd a hazai csapat részéről folytatódott a fogáskeresés. Viszont a DVTK valahogy mindig kicsúszott a kezükből, mindig tudott úgy fordulni, hogy ne maradjon levegő nélkül, hogy ne kelljen kapálóznia. Ebben azért a Kövesd is segített nekik, mert a hazaiak a befejezéseket eltékozolták, a támadásokban az utolsó mozzanatok rendre pontatlanok voltak. A második játékrészben a vendég és a hazai oldal is megtalálta a játékvezetőt, előbbiek az 54. percben, Szappanos 16-oson kívülre futásánál reklamálták kezezést, utóbbiak a 74. minutában Sajbán Máténak a 16-oson belülre eséséért. Úgy tűnt, mind a két oldalnak igaza volt, a kapus kaphatott volna sárgát, és az Orosz D. által a 16-oson kívül visszahúzott cserecsatár zuhanásért is járt volna a pontrúgás. Mivel ezek nem befolyásolták a meccs kimenetelét, a Kövesd változatlanul nyomott, ám az utolsó tíz percben fölényük már csak meddő volt, helyzeteket nem hozott. Viszont a DVTK egyre többször ugrott meg, köszönhetően a labdaszerzés utáni nagy területnek, amelyet fellazult védelem őrzött. Már, már úgy tűnt, hogy a Diósgyőr célfutballja, a kapu góltól való megőrzése egy pontot hoz majd a vendégeknek, amikor a rendes játékidő utolsó percében Rui Pedro higgadt megoldása gólt, és diósgyőri előnyt eredményezett, mert a vendégeknek az első kaput eltaláló lövése a hálóban kötött ki. A két csapat játékerejéről sokat elmond az, hogy a Kövesdnek ezt követően néhány másodperc is elég volt ahhoz, hogy olyan helyzetet alakítson ki, amelyből egyenlíthet, de ezen a napon a jobb erőkből álló, a győzelemért többet tevő Mezőkövesd Zsórynak a kapu előtt semmi sikerült.

A DVTK pedig csakúgy, mint amikor legutóbb öt és fél éve nyerni tudott a Kövesd vendégeként, ezúttal is a 90. percben szerzett góllal szerezte meg a győzelmet. Egy olyan meccsen, amelyen a látottak alapján a döntetlent is sikerként ünnepelhették volna.


Mezőkövesd Zsóry FC – Diósgyőri VTK 0-1 (0-0)

Mezőkövesd, 2656 néző (a rendező által közölt adat). V.: Iványi (Albert I., Berettyán; Karakó, Takács J.).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (0) – Farkas D. (6), Pillár (6), Katanec (6), Silye (6) – Cseri (6), Karnitski (6), Berecz (5), Pekár (5) – Nagy D. (5), Zivzivadze (6).

Vezetőedző: Kuttor Attila.

Diósgyőri VTK: Danilovic (7) – Orosz D. (6), Polgár (6), Brkovic (6), Tamás M. (6) – Vági (6), Iszlai (6) – Hasani (6), Rui Pedro (6), Prosser (5) – Ivanovski (6).

Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Prosser helyett Bacsa (6) az 56., Nagy D. helyett Vajda (-) a 70., Pekár helyett Sajbán Máté (-) a 70., Ivanovski helyett Korbély (-) a 92. percben.

Sárga lap: Berecz a 14., Vági a 34.. Pillár az 57., Rui Pedro az 58., Bacsa a 68., Katanec a 85. percben.

Gólszerző: Rudi Pedro (0-1) a 90. percben.

Kuttor Attila: – Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk gólokkal megörvendeztetni a szurkolóinkat ezen a mérkőzésen; bár azt gondolom, hogy rengeteg lehetőséget dolgoztunk ki. Nem is emlékszem olyan hazai mérkőzésre, amelyiken ennyi helyzetünk lett volna, de a mai egy olyan nap volt, hogy nem tudtunk a hálóba találni, sehogy sem. És, ahogy a futballban sokszor előfordul ilyen, most is az történt, hogy az ellenfél – úgy érzem – egy talált góllal megnyerte a mérkőzést. Azt gondolom, hogy jól futballoztunk, de a focit gólra játsszák, és sajnos ma nem tudtuk az i-re feltenni a pontot. Ahhoz, hogy nyerjünk, igazából csak a jó befejezések hiányoztak, a lehetőségek megvoltak, ziccereket alakítottunk ki. Úgy érzem, hogy mind a két félidőben rá tudtuk erőltetni az akartunkat az ellenfélre, de sajnos, a támadások befejezései nem sikerültek.

Feczkó Tamás: – Először is: gratulálok a Mezőkövesdnek az őszi teljesítményéhez, mert dobogón vannak, és ott is telelnek, és ma is bemutatták, hogy jó csapatuk van. Viszont a mi játékosaink bebizonyították, hogy jó csapatot tudunk alkotni, és nagy küzdők, nagy harcosok. Nálunk egy 17,5 éves játékos élete első 90 percét játszotta az NB I-ben, a szélső védőnket belső középpályán kellett játszani, ilyen felforgatott összeállításban még edzésen sem léptünk pályára. De olyan játékosokkal dolgozom, akik napról, napra, hétről, hétre bebizonyítják azt, hogy értékes emberek. A mai mérkőzésen is az volt a legfontosabb, hogy szervezett legyen a csapat, és, hogy szervezettséggel tudjuk eltüntetni a sérültek hiányát. Az utolsó másodpercig bíztunk abban, hogy meg tudjunk nyerni a mérkőzést. A hazaiaknak több lehetőségük, több helyzetük volt, de a 48. percben mégis ők rúgták ki a gólvonalról a labdát. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb helyzet ez volt a mérkőzésen. A játékosaink mentális erősségét bizonyítja az, hogy mennyire akarták a győzelmet, és, hogy az utolsó percben ezt meg tudtuk szerezni. Óriási dolognak tartom, hogy bár idegenben játszottunk, mégis hazai pályán voltunk, hiszen annyi szurkoló kísért el minket, és olyan hangulatot teremtettek idegenben, hogy ezzel hozzájárultak a mai győzelemhez. Nagyon bízom abban, hogy a jövő héten, a Ferencváros ellen is ilyen hangulat lesz, és megtöltjük a stadiont. Az első félidőben rosszul vittük végig a kontratámadásokat, az utolsó, vagy utolsó előtti passzok elakadtak, nem sikerült az üres területekbe belőni a labdát. A második félidőben, az idő múlásával egyre többet kockáztatott a hazai csapat, és könnyebb volt kontrákat vezetni. Nem azt mondom, hogy hamarabb is eldönthettük volna a meccset, de megvoltak a lehetőségek arra, hogy hamarabb szerezzünk gólt.


A gól története

90. perc: Tamás M. ívelte be balról a kapu elé a labdát, ám az Ivanovskiig nem jutott el, mert egy védő elfejelte labdát. Röviden. A játékszer Bacsa felé pattant, aki három védő gyűrűjében nehezen vette birtokba, és már úgy tűnt, hogy nem lesz az övé, amikor a forgolódás közben elérte, és tovább tolta jobbra, Rui Pedróhoz. A támadó középpályás nem lőtt egyből, tolt egyet, majd még egyet a lasztin, aztán 13 méterről mégis elgurította azt a rövid alsó sarok felé, ezzel becsapva az ellenkező oldalra mozgó hazai védőket, a játékszer pedig a ledermedt Szappanos kapus mellett begurult a bal alsó sarokba, 0-1.


Labdarúgás: NB I, 15. forduló

Mol Fehérvár FC – Paksi FC 0-2 (0-0)

Gólszerző: Szabó J. (54.), Könyves (78.).

Újpest FC – Kisvárda 1-0 (1-0)

Gólszerző: Nwobodo (33.).

Debreceni VSC – Budapest Honvéd 1-1 (0-1)

Gólszerző: Varga K. (62.), illetve Batik (45+1.).

Zalaegerszegi TE FC – Kaposvári Rákóczi 2-0 (2-0)

Gólszerző: Ikoba (1.), Lesjak (38.).

Ferencvárosi TC – Puskás Akadémia FC 2-2 (2-0)

Gólszerző: Zubkov (7., 40.), ill. Henty (52.), Meissner (77.).

A bajnokság állása

1. Ferencváros 14 10 3 1 28-14 33

2. Mol Fehérvár FC 15 9 2 4 29-17 29

3. Mezőkövesd Zsóry FC 15 8 4 3 20-12 28

4. Puskás Akadémia FC 15 7 4 4 26-19 25

5. Újpest FC 15 7 2 6 23-22 23

6. Budapest Honvéd 15 7 2 6 19-20 23

7. Kisvárda Master Good 15 6 2 7 18-20 20

8. Debreceni VSC 14 6 1 7 24-26 19

9. Diósgyőri VTK 15 6 1 8 16-23 19

10. Paksi FC 15 4 2 9 19-29 14

11. Zalaegerszegi TE FC 15 3 5 7 22-22 14

12. Kaposvári Rákóczi FC 15 2 – 13 11-31 6

Az 1. fordulóból elhalasztott Ferencváros-Debreceni VSC találkozót április 7-én pótolják.

A 16. forduló programja

December 14., szombat:

17.00: Paksi FC – Mezőkövesd Zsóry FC

17.00: Kisvárda Master Good – Mol Fehérvár FC

17.00: Puskás Akadémia FC – Zalaegerszegi TE FC

17.00: Kaposvári Rákóczi FC – Debreceni VSC

19.30. Budapest Honvéd – Újpest FC

December 15., vasárnap:

18.00: Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!