Jótékonyság

2019.12.12. 14:00

Akár egy falat kenyér…

Ingyen volt szerdán az ebéd a Rotary Club Miskolc jóvoltából.

Hegyi Erika

Ételt osztottak a Rotary Club szervezésében az Újgyőri főtéren

Fotó: Kozma István

Mankója segítségével biceg a szabadtéren felállított sörpadhoz József. (Kérte, a teljes nevét ne írjuk meg.) Ebédelni jött az Újgyőri főtérre, ahol a Rotary Club Miskolc tagjai jótékonysági ételosztást szerveztek.

– Száz százalékos segítség ez nekem – fogalmaz, miközben nagy nehezen elhelyezkedik a padon. Azt mondja, szívesen beszélget velünk, a gulyásleves úgyis forró, addig hadd hűljön. — Senkim sincs, az utcán élek. Csak délután 3-kor lehet bemenni a melegedőbe a Napfényt az Életnek Alapítványhoz. Az éjszakákat is ott töltöm. Volt házam, de három éve összedőlt. Azóta élek az utcán. Gyerekeim is vannak, de nem érdekli őket, mi történik az apjukkal.

Nem szégyellem

Józsefnek könnybe lábad a szeme. Hozzáteszi: 44 éves korától teljesen egyedül él.

– Hálás vagyok ezért az ebédért. Van egy kevéske rokkantnyugdíjam, abból csak naponta egyszer tudok ennivalót venni. Vacsora? Ha van mit enni, megeszem, ha nincs, lehajtom a fejem és alszom – jegyzi meg csüggedten József.

A gulyásra és lekváros buktára várakozók sorában ott áll a 82 éves Julianna is. Az ő története sem mindennapi. A nyugdíjából fizetnie kell az albérletét és a rezsit, ami összesen 80 ezer forint, a gyógyszere 7 ezer havonta, megélhetésre összesen 23 ezer font jut.

– Hazaviszek egy adag ételt, nekem elég lesz két étkezésre. Sajnos, szükségem van az ingyen ebédre. Nem szégyellem, a népkonyhára is elmegyek hétköznaponként. A Nagycsaládosok Egyesületénél pedig kenyeret, gyümölcsöt, hagymát kapok. Már beadtam az igényemet az idősek otthonába, de amíg jól bírom magam, nem megyek be – szögezi le. Kiderül, ő maga is önkénteskedik a Máltai Szeretetszolgálatnál és a Zöld Kapcsolat egyesületnél is.

Hiányt pótolnak

Azt már Kasperkovics Jánostól, a Rotary Club Miskolc elnökétől tudjuk meg, hogy 12. alkalommal szerveztek ételosztást a rászoruló embereknek, 250 adag babagulyást osztanak szét, mellé kenyeret adnak és lekváros buktát.

– Sokan nem eszik meg itt a levest, hanem hazaviszik a családtagoknak, gyerekeknek. Karácsony alatt minden évben három jelentős programunk van, a Rotary Karácsony keretében: a Mikulásfutás, amit december 5-én tartottunk, az ételosztás, pénteken pedig az értelmi fogyatékos fiatal felnőtteknek tartunk karácsonyváró rendezvényt. A Rotary Clubok világszerte azt a hiányt próbálják meg pótolni, ami az államnak, a kormánynak vagy a településeknek nem sikerül – fogalmazott az elnök.


Lesz még ételosztás

A Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete nem tart köztéren ételosztást, de munkanapokon a Hajléktalanokat Gondozó Központban működő népkonyhájuk minden rászoruló számára elérhető. (Miskolc, Baross Gábor u. 13–15.) December 24-én és 27-én ezt a szolgáltatást támogatók segítségével kiegészítik. 24-én töltött káposzta, péksütemény és gyümölcs várja az éhes embereket.

Az „Egy Mindenkiért – Mindenki Egyért” Egyesület és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat ételosztásai:

December 21-én Újgyőri főtér 10.00, 23-án avasi posta 10.00, 28-án Búza téri templom 10.00, 31-én Újgyőri főtér 10.00

Január 4-én Mindszenti tér 10.00, 11-én Újgyőri főtér 10.00, 18-án Újgyőri főtér 10.00, 25-én Újgyőri főtér 10.00.

Próbáltunk keresni olyan internetes felületet, ahol megtalálunk minden megyénkbeli ételosztást, de ilyet nem találtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!