Gönci Rablás

2019.12.06. 11:30

A húszezresét vitték el a rablók

Emma néninek az volt a szerencséje, hogy a rablók nem verték meg.

Hegyi Erika

Emma néni

Fotó: Bujdos Tibor

Gyábolkó Istvánné Emma néni még mindig remeg, amikor arra az éjszakára gondol, amikor kirabolták. A 98 éves asszony egyedül él gönci házában, és november közepén az egyik éjszaka 11 óra felé arra ébredt, hogy egy idegen járkál a szobájában. Aztán jött egy másik alak is.

– „Mit csináltok itt?”, szóltam rájuk. De nem válaszoltak semmit. Fel akartam állni, hogy villanyt gyújtsak, de akkor az egyikük átkarolt és leültetett az ágyra, szorított, nem engedte, hogy felálljak. „Ne keressetek pénzt, mert az nincs nálam! A nyugdíjam a bankba megy!”, mondtam nekik. De akkor sem szóltak semmit, csak mindent kigórtak a szekrényemből. Aztán az ágyneműt is szétdobálták. Valóban nem tartok itthon pénzt, csak tíz-húsz ezer forintot. Azt adom oda a gondozónak, ha szükségem van valamire, mert ő vásárol be nekem a boltban. De aznap a gondozó nem jött, a 20 ezres itt lapult a terítő alatt – mutat a szoba közepén álló asztalra Emma néni. – De lerántották a terítőt is, megtalálták a pénzt. Egy borítékban volt még 3 ezer forint, azt is magukhoz vették. Elvágták a telefonzsinórt, hogy ne tudjak segítséget kérni – mesél az idős asszony, de maga sem hiszi, hogy ilyesmi megtörténhetett vele. Aztán folytatja a történetet.

– Amikor végre elmentek, egy hokedlit tettem a kifeszített ajtó elé, és ott ültem reggelig. Akkor megjött a gondozónő, ő szólt a rendőröknek. A rablókat még aznap elfogták. 1947-től élek itt, 30 éve vagyok egyedül, de ilyesmi még nem történt velem – csóválja a fejét elképedve Emma néni.

Nem akar elmenni

A szintén Göncön élő unokája, Pásztor András kísért el bennünket hozzá. András hozzáteszi: még szerencse, hogy nagymamáját nem bántották a tolvajok, mert nemrég történt egy hasonló eset Göncön, akkor egy idős férfihoz törtek be, de őt meg is verték, majd betették az ágyneműtartóba (erről lapunk is írt korábban).

– Többször mondtuk már a nagymamának, hogy költözzön hozzánk, de nem akar. Azt mondja, ez az ő háza, nem megy innen sehova. Egyébként még el tudja látni magát. Befűt a cserépkályhába, nyáron gondozza a virágoskertjét, még azokat a verseket is felidézi néha, amelyeket gyerekkorában tanult. Nehezen jár már és nagyothall, de egyébként jó egészségnek örvend. Tűzifáját már lopták el, de a házba eddig nem törtek be – mondja András, majd hozzáteszi: nagymamája 8 gyermekes családból származik, 3 gyermeke született, de már mindhárman meghaltak. Hét unokája, 8 dédunokája és 3 ükunokája van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!