Sminktrendek

2021.03.03. 14:00

Mutatjuk, melyik a trendi smink

Télen bátrabban használhatunk sötét színeket is, ha sminkelni szeretnénk.

Detzky Anna

20210225 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Erdődi Alexandra kozmetikus sminktanácsokat adott és mutatott be a Tündérszépe szépségversenyhez készülő anyaghoz.

Fotó: Kozma István

A jó sminket alapszíneink, öltözékünk, az alkalom, amire készülünk, egyéniségünk, sőt még az időjárás is meghatározza. Erdődi Alexandra sminkes, kozmetikus mester rendszeresen tart sminkelési tanácsadást. Most az Észak Tündérszépek szépségkirálynő-versenye kapcsán beszélgettünk vele.

Többfunkciós termékek

– Hétköznapra a vastagabb fedésű alapozók helyett a színezett hidratálókrémeket érdemes használni. Ezek általában már tartalmaznak fényvédőt, ami hidegebb időben is jól jön – javasolta a sminkes, kozmetikus mester. – Manapság is divatos az enyhe bőrfény. Léteznek olyan termékek, amelyek ragyogást biztosítanak akár színezett hidratálókkal. Viszont fontos, hogy ezt ne keverjük össze a zsíros bőr csillogásával, amire fényes és erős pirosítót nem jó tenni, mert kiemeli a bőrhibákat. Száraz, érzékeny bőrre pedig a vékonyabb textúrákat szoktuk javasolni.

A sminkben újra és újra visszatér a régi divat, úgyhogy nagyon nem téveszthetjük el.

– A hidegebb hónapokban sötétebb festékeket is alkalmazhatunk szemhéjfestésre. Trendszínek a kék, a lila és a rózsaszín különböző árnyalatai és a metálos színkombinációk. Nyáron pedig a neonszínek. Évtizedek óta hódít a plasztikus vörös rúzs, ami előtt jót tesz leradírozni az ajkakat, mert ez csak az egyenletes felületen mutat jól. Ehhez inkább a visszafogottabb szemsmink illik. A fényes, enyhén színezett ajkak is divatosak, például a nude, a világos rózsaszínek és a bézses színek. Viszont minimalista ajakfestésnél lehet hangsúlyosabb a szem. A többfunkciós termékek szintén hódítanak manapság. Létezik egyszerre pirosító és rúzs, vagy olyan arcstick, ami korrektor és alapozó is egyben, valamint arcra, szájra és szemhéjra egyaránt használható pigmentek – magyarázta Erdődi Alexandra.

Erdődi Alexandra / Fotó: Kozma István

Típusunkhoz illőt

Sminkelésnél nem csak az időjárásra, de a személy adottságaira is figyelni kell.

– Haj- és szemszín alapján négy típust különböztethetünk meg, de egyes emberek egyszerre több kategóriába is tartozhatnak. A tavasz típusra a világos arcbőrszín jellemző és barackos, rózsaszínes tónus, amelyen előfordulhatnak szeplők. Ehhez világos szem és szőkés színű haj társul. Szemhéjfestéknek itt leggyakrabban kéket és zöldet használunk. Finom pasztelles árnyalatok illenek hozzá. A nyár típus hasonlít a tavaszhoz, csak élénkebb színei vannak. Az idetartozók bőre világos, amely szőke vagy világosbarna hajjal párosul. A szemük nagyrészt kék, kékeszöld. A tavasz és nyár típusnak a fekete és más sötét színek előnytelenek. Az ősz típusba a vöröses, a gesztenyebarna és a sötétbarna hajúak tartoznak. Szemszínük általában aranybarna, sötétbarna vagy zöld. Nekik az arany és a különböző földszínek állnak jól. Ajánlott számukra a feltűnő színű rúzs használata. A kontrasztos, illetve a hideg árnyalatok viszont kerülendők.

– A tél típusúak azok, akiknek fekete vagy sötétbarna hajuk van fehér bőrrel párosulva. Nekik nagyon jól állnak a vibráló színek, akár a citromsárga, a pirosas árnyalatok vagy a fenyőzöld. A szemhéjukra jól mutat a kék, a sötétbarna és a szürke is. A narancsszín náluk kerülendő – sorolta.

Alkalmi sminkelésnél a színekkel és a formákkal is bátrabban lehet bánni hölgyek esetében. Uraknál elegendő lehet az alapozás.

Sminkelésnél az időjárásra és a személy adottságaira is figyelni kell – Erdődi Alexandra

Királynőnek tartósat

– Selyemfényeket és metálos színeket is alkalmazhatunk, vagy erőteljesebb szájszínt, ha alkalmi sminket készítünk. A szem lehet cicaszem, vagy színes tusvonal. Az arckontúrral is játszhatunk, hogy hosszabbnak vagy kerekebbnek tűnjön az arc. Egy szépségkirálynő esetében lényeges, hogy legalább egy napig tartós és lehetőleg vízálló smink készüljön. Itt matt alapozót és púdert használnék, hogy a fotózásnál ne csillogjon a bőr. Előbb letisztítanám az arcot tejjel vagy arclemosó kendővel. Az alapozás alá pedig primert tennék, ami segíti szépen elkenni az alapozót. A szemhéjfestéstél először szemceruzával megrajzolunk egy alapot, illetve géles fekete vagy sötétbarna szemhéjtust használunk. Aztán bázist teszünk rá, amin a festékek jobban megtapadnak. A szemöldökre fixáló zselét ajánlok, és ceruzával vagy porral érdemes kitölteni a hiányokat. A szempillára pedig vízálló spirált. Szájceruzával rajzoljuk előbb meg a száj formáját, majd utána kenjük fel a rúzst. Végül sminkfixáló ­spray-vel kell lefújni az egészet – mutatta be a szakember.

(A borítóképen: Évszak- és személyiségfüggő, hogy milyen színt használunk a szemhéjakra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!