Tündérszépek 2021

2021.02.07. 19:00

Változatos az idei hajtrend

A barna lágyabb, míg a szőke sötétebb árnyalatai hódítanak, de sokat színesedtek a frizurák.

Horváth Imre

Forrás: Dreamstime

Idén is elindult a Tündérszépek országos szépségverseny, amelyben a megye legszebbjeit keressük. Egy szépségversenyen az indulók megjelenésében sokat nyomhat a latba a megfelelő frizura; Pitti Péter Pálné mesterfodrásszal, a Pitti Szépségház vezetőjével ennek kapcsán a frizurákról beszélgettünk.

Nagy a változatosság

– Most nagyon színes a haj­trend, divatosak a rövid hajak, akár az extra rövidek is, az aszimmetrikusra vágott hajak felstuccolva, valamint a hajtetoválás a rövid, 2-3 milliméteres részeken. A hosszú, félhosszú hajakban is nagyon nagy a változatosság színekben is, de hosszban is. Van az egyenletes hossz, az átmenetes, a fokozatos, a levegősen vágott és a nehezített vágás, amikor a végén egyenesre vágjuk és nem puhítjuk föl menet közben a hajat. Tehát mondhatjuk, hogy szerencsénk van, mert sok irányba el tudunk mozdulni. A hajszínezés, hajfestés, satír, melír, ombre, sombre balayage technikákat is tudjuk alkalmazni a frizuráknál. Különösen a hosszabbaknál, de a rövidebbeknél is, például a hosszabb frufru vagy az aszimmetrikus részen. Tehát sok olyan dolog van most is, ami minket is ösztönöz arra, hogy egy kicsit többet adjunk, nyújtsunk a vendégeknek – mondta.

A vendégek általában nyitottak a változtatásra. Persze van, aki ragaszkodik a megszokott frizurájához, amit elfogad a fodrász, de próbálnak azért ötleteket adni és óvatosan ösztönözni, hogy merjenek a hölgyek változtatni.

– A szerencsés az, ha a vendég rugalmas és szabadabban gondolkodik. Megbeszéljük és bevállalja, vagy kompromisszumra jutunk a formával, színnel kapcsolatban. Ez a szakmához tartozik, össze kell dolgozni. A vendégeink abszolút vállalkozó kedvűek, persze most van egy kis anyagi határ is, sokan nehéz helyzetbe kerültek a vírus miatt, probléma van a munkahelyükön, a vállalkozásukban. Így a rendszeres vendégeink között is vannak, akik sokkal ritkábban jönnek, vagy kevesebbet vállalnak be, csak egy kis hajvágást, a drágább színezéseknél kitolják az időpontot kettő között – tette hozzá Pitti Péter Pálné.

Az interneten egyre elterjedtebbek a „csináld magad” videók a hajkészítéssel kapcsolatban is, de a szakember óvatosságra int mindenkit, aki egy videó alapján belevágna az otthoni frizurakészítésbe. Még vállalható lehet sütővassal, csavaróval göndöríteni otthon, a vágás már túlvállalás lehet, vegyszeres dolgokkal pedig inkább ne próbálkozzanak. Bár vannak már kész, könnyen használható hajfestékek, de nem biztos, hogy azt az eredményt fogják elérni, amit szerettek volna.

Pitti Péter Pálné azt mondta, az elmúlt évek tapasztalata az országos szépségversenyeken, hogy hosszú hajú lányok kerülnek a dobogóra.

– A szép, természetes, ápolt, hosszú hajú lányok szoktak az élen végezni, nem is nagyon emlékszem rövid hajú nyertesre. Noha vannak olyan arcú lányok, akiknek kifejezetten jól áll a rövid, de én szépségversenyre inkább a hosszút javasolnám. Szín tekintetében most inkább a barna, annak is a lágyabb árnyalata a kedvelt. A szőkéknek a sötétebb árnyalatai, a mézesebb, a napsugarasabb, a picit vöröses, szürkésebb, de annak is a tompább változata. A sötétebb haj egy kicsit keményíti, karakterizálja az arcot, ami egy szépségversenyen nem biztos, hogy jó. De vigyázni kell az árnyalatokkal is, hogy lágyak legyenek, hiszen ez elsősorban a nőiességről szól, nem pedig szélsőségekről – magyarázta a szakember.

Hozzátette: utcai frizurákban egy kicsit bátrabban használják az utóbbi időben a színeket, ez köszönhető annak is, hogy sokat fejlődött a festési technika. Olyan szín nincs, amire a szakember azt mondaná, hogy inkább ne, de van olyan, amit adott vendégnek nem ajánlanak, mert neki nem állna jól, karaktere, életkora, habitusa miatt.

(A borítóképen: A lágyabb árnyalatok kedveznek a nőiességnek (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!