Tündérszépek 2021

2021.01.13. 18:00

Már apró odafigyelés is segít a bőr puhaságában

A téli időszakban a bőr szárazsága – egy bizonyos mértékig – teljesen természetes.

Apagyi Beáta

A picture of a happy woman cleaning her face with cotton pads over white background

Fotó: ÉM

Egyik kiváltó oka lehet a kinti hideg és a benti meleg gyakori váltakozása, amely nem kíméli a bőrfelszínt. Csökkenthetjük ennek mértékét, ha a szabadban végzett tevékenységek során védjük a teljes testünket, beleértve az arcot is, illetve ha otthonunkban párologtató segítéségével nedves levegőt idézünk elő. A párologtatóba csepegtethetünk illóolajokat, amelyek nemcsak az idegeinket nyugtatják, hanem frissítik, fertőtlenítik a levegőt, javítják a közérzetet.

Radnai Katalin Erika kozmetikus mester meglátása szerint a száraz bőr kialakulása soktényezős egyenlet. Az egyik legnagyobb problémát a mindennapi forró fürdőzés, zuhanyzás, valamint az ahhoz használt erős tusfürdő használata okozza. – A tusfürdő egy része ott marad a testünkön egy filmréteget képezve ezzel. Ettől nem tudunk megszabadulni pusztán csak az egyébként is keménynek, meszesnek mondható vízzel, ennek „elillanásához” több időre van szükség. A hormonális változás is befolyásolhatja a száraz felületek mértékét. Ezt ellensúlyozhatjuk rendszeres D-vitamin és folyadék fogyasztásával, amely nemcsak a tiszta vizet foglalja magába, hanem a gyógyhatással bíró teákat, különböző préselt leveket. A kávéfogyasztással sem érdemes túlzásba esni, hiszen elvonja a vizet a szervezetünktől, ha mégis megkívánjuk, vagy szükségét érezzük, fogyasszunk utána egy pohár vizet a hidratálás érdekében! Próbáljunk meg az évszaknak megfelelően táplálkozni, minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Ezek azok a hasznos tanácsok, amelyeket nem lehet elégszer kihangsúlyozni – mondta a kozmetikus mester.

Hámlasztás a testen is

– A szárazságból adódó viszkető érzésen testesebb hidratálókkal, olajos készítményekkel javíthatunk. Ne próbáljuk meg erőszakosan eltávolítani a bőr védőrétegét drasztikus anyagokkal, ugyanis ennek jelenlétében működnek normálisan a bőrfelületen található gombák, baktériumok, ez gátolja meg a túlszaporodásukat. Ahogy az arc esetében, úgy a teljes testen is végezhetünk peelin­get, ha rendszeresen átdörzsöljük egy luffa anyagú szivaccsal. Ezzel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket a bőrfelületről és segítjük a tápanyagok felszívódását, amelyekkel gazdagítani szeretnénk – tette hozzá a szakember.

(A borítóképen: Az arcbőr van kitéve a legtöbb viszontagságnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!