Tokaj hírei

2019.01.24. 13:30

Győztes csaták emlékei Tokaj térségében

Tokaj – Tokaj-Hegyalja népe Debrecent és a magyar kormányt is megvédte a szabadságharc idején.

Tokaj – Tokaj-Hegyalja népe Debrecent és a magyar kormányt is megvédte a szabadságharc idején.

1849 januárjában támadást indított Ferenc József hazánk ellen. A helyiek sok ütközetben jeleskedtek, kitartottak, míg megérkeztek Rakamazra és Tokajba Klapka György ezredes vezetésével a képzett katonák.

Szétlőtték az osztrákokat

– A császári csapatok a híd elfoglalására készültek, a magyarok várták a Pest felől érkező erősítést. Éjjel a folyók befagytak. A Habsburgok már Rakamazba szorították csapatainkat, mikor megérkeztek Klapka katonái. Hatalmas harc alakult ki, a csata veszni látszott – idézte fel Zelenák István történész.

– A magyar lövegek egyikét Máté József tűzmester a köd leple alatt a Tisza jegén előrevitette, így szétlőtték az osztrák ágyúállást. A következő lövés pedig végzett az ellenséges tüzérekkel. Hatalmas éljenzés tört ki a magyarok körében. A tokaji Zákó János szuronyrohamot vezényelt, s őt követve a mieink a jégre szállva üldözték az ellenséget, mely Miskolc irányába menekült. Klapka másnap dísz­szemlét és lelkes beszédet tartott. Zákó Jánost őrnaggyá léptette elő, Máté Józsefet is kitüntette. Szemere Bertalan felső-Tisza-vidéki hadbiztos kiáltványban dicsérte meg Tokaj lakóit és a honvédsereget, hisz megmenekült a Debrecenben működő magyar kormány. 170 év után is emlékezünk hőseinkre – mondta a történész.

ÉM-JA


[related-post post_id="4108388"]

[related-post post_id="4105060"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!