Tokaj hírei

2017.11.29. 10:15

Várják az új ladányi jövevényeket

Tiszaladány - Huszonkét új lakója lehet jövőre Tisza­ladánynak.

Tiszaladány - Huszonkét új lakója lehet jövőre Tisza­ladánynak.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság működteti a tokaji Abaúj-Zempléni Integrált Szociális Intézmény Tokaji Otthonát, vagy ahogy a helyiek nevezik, a Gyermekotthont. Most egy pályázatnak köszönhetően 1,1 milliárd forintja lesz a fenntartónak arra, hogy az intézmény lakóit több, az európai követelményeknek megfelelő épületbe költöztesse. Ennek keretében Tiszaladányban egy 10 és egy 12 férőhelyes lakóotthont alakítanak majd ki.

Lakások a tó partján

– Ezzel a beruházással mindenki csak nyerhet – mondja dr. Liszkai Ferenc, Tiszaladány polgármestere. – Amikor először megkerestek azzal a lehetőséggel, hogy amennyiben tudunk megfelelő ingatlant mutatni, akkor itt lehetne két lakóotthon is, akkor nyert értelmet számomra, az egyciklusos polgármesterség nem ér semmit. Az első ciklusban még csak azt néztük, hogy tudjuk utolérni magunkat, most már előre is tudunk gondolkozni.

Éppen ezért már korábban elkezdtünk felvásárolni olyan területeket, amelyektől a tulajdonosuk szeretett volna megválni, de vevő nem akadt rá, ezért az árak is jutányosak voltak. Így tudtunk több helyet is felajánlani, amelyből kettőt el is fogadtak.

Mindkettő az idősek otthonához lesz közel, a Holt-Tisza mellett, vagy ahogy a helyiek mondják, a tó partján.

– A holtágnak nincs lefolyása, ezért tulajdonképpen ez tó – mondja a tiszaladányi polgármester, aki nem félti a vizet a horgászoktól. – Az új lakóknak is jut majd hal elég, ha kedvet kapnak a horgászáshoz. Szoktunk telepíteni is, ha éppen szükséges. Most éppen a csukának van nagy keletje. Ha a hozzánk költöző tokaji lakóknak kedvük lesz összeszedni a környéken a szemetet és a halállományt is ritkítják kicsit, akkor semmi bajunk nem lesz egymással.

Kicsit tartottunk attól, hogy fogadják majd a helyiek a gyermekotthon lakóinak beköltözését. A falugyűlésen rengetegen voltak, de senki nem emelt kifogást. Ezek a lakók nem szenvedélybetegek, nem kiszámíthatatlanok. Felügyelettel tudnak gondoskodni magukról, rendes, kedves, értelmi fogyatékkal élő emberek. Az igazán szerencsés az lenne nekünk, ha még a konyhánkat is igénybe vennék, amelynek az év nagy részében van kapacitása arra, hogy a majdani lakókat is ellássa. A konyhánknak alapanyag-szükséglete nincs, hiszen azt ellátjuk a közfoglalkoztatásból, nem kellene más településről kiszállítani az ételeket.

Bociszemek között

Az építkezés hamarosan megindul, a lakók jövő év végéig költözhetnek a két lakóotthonba.

– Ennyi munkahely régen létesült már Tiszaladányban, hiszen a két lakóotthonban összesen mintegy tízen fognak dolgozni, így a ladányiaknak majd nem kell bejárni Tokajba, és új embereket is fognak helyből felvenni – mondja dr. Liszkai Ferenc, aki nem csupán a leendő építkezési helyszínekre kalauzol el, de megrögzött állatorvosként kivisz a szarvasmarhatelepre, ahol bemutatja az állomány.

Néha kicsit nehéz eldönteni, ki néz nagyobb bociszemekkel a másikra, de az tény, nem igen látvány a tiszaladányi jószágok számára az ember.

– Szeretek köztük lenni – mondja dr. Liszkai Ferenc. – Megnyugtatnak. Néha kijövök csak úgy, ha már nagyon felgyülemlik bennem minden. Ha eltöltök itt naponta húsz percet, teljesen meg tudok nyugodni.

Talán a leendő ladányi lakó­otthonosok is mindennapos vendégek lesznek a telepen.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!