Tiszaújváros hírei

2017.09.08. 16:45

Hajdúk foglalják el a szigetet Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Szeptember 16-án újra be­népesül a Tisza-sziget, a hajdútelepülések találkoznak.

Tiszaújváros - Szeptember 16-án újra be­népesül a Tisza-sziget, a hajdútelepülések találkoznak.

Hagyományteremtő céllal rendezték meg először két éve a hajdú települések találkozóját, ami olyan jól sikerült, hogy jövő szombaton újra benépesül a Tisza-sziget és birtokba veszik a hajdúk. Elhozzák kultúrájukat, szokásaikat, ételeiket, így a kilátogatók biztosan nem maradnak éhesek, miközben programokban sem lesz hiány.

2015-ben három település találkozójával indult el a Hajdúk a szigeten program, amelyre idén már öten jelezték részvételüket. A hazaiak mellett ezúttal Hajdúdorog, Hajdúnánás és Polgár lesz a résztvevője a napnak.

Házibuli Attilával és Holdviola

A programok 13 órakor startolnak el, a polgármesteri köszöntőket a Derkovits Mazso­rett Csoport, a Polgári Ady Endre Művelődési Központ Mazsorett Csoportja és a Derkovits Fúvószenekar műsora színesíti. Ezt követi a négy település bemutatkozása, amelynek során saját fellépőik kulturális műsorán keresztül adnak betekintést hagyományaikba. 18 órától aztán kezdődik a Házibuli Attilával, azaz Tilinger Attila és a Magic of Music műsorának tapsolhat a közönség. Este 7 órakor érkezik a Holdviola együttes, hogy élő koncerttel varázsolja el a hallgatót.

Emellett is számtalan program és érdekesség várja a kilátogatókat. A gyerekeket népi játszótérrel, lovaglással, ladikozással a Tiszán, mesterségek bemutatójával, állatbemutatóval, íjászattal, solymászattal várják. De nem marad ki az arc- és hennafestés.

Asszonytalicskázás

Persze a felnőttek sem unatkoznak majd, a vállalkozó kedvűek összemérhetik az ügyességüket tökhajításban, bálagurításban, traktorkerék-forgatásban és asszonytalicskázásban. A megyei vöröskereszt dél-borsodi szervezete véradást is szervez az arra vállalkozók számára.

A főzés sem marad el

A kézművesek utcájába is betérhet a látogató, ahol kézműves, valamint hazai termékek, élelmiszerek bemutatója és vására fogad mindenkit. Minden település rendez kóstolóval egybekötött főzést hajdú sajátosságokkal, a tiszaújvárosi intézményműködtető munkatársai 1600 adag étellel készülnek, a főétel marhapörkölt lesz galuskával és kapros-túrós béles.

- ÉM–SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!