Tiszaújváros hírei

2016.07.10. 20:13

18. Triatlon Nagyhét - Amerikai és orosz siker Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Az amerikai Renee Tomlin és az orosz Dmitriy Polyanskiy sikerével ért véget Tiszaújvárosban a 20. ITU TVK Triatlon Világkupa női, illetve férfi döntője. Tóth Tamásnak köszönhetően magyar bronzéremnek örülhetett az ezúttal is csillagos ötösre vizsgázó közönség. A kiválóan úszó és kerékpározó Bragmayer Zsanett a 25. helyet harcolta ki a riói olimpikonokat is felvonultató viadalon.

Tiszaújváros - Az amerikai Renee Tomlin és az orosz Dmitriy Polyanskiy sikerével ért véget Tiszaújvárosban a 20. ITU TVK Triatlon Világkupa női, illetve férfi döntője. Tóth Tamásnak köszönhetően magyar bronzéremnek örülhetett az ezúttal is csillagos ötösre vizsgázó közönség. A kiválóan úszó és kerékpározó Bragmayer Zsanett a 25. helyet harcolta ki a riói olimpikonokat is felvonultató viadalon.

A világon egyedülálló módon megszakítás nélkül huszadik alkalommal Tiszaújvárosban megrendezett ITU Triatlon Világkupa-futam döntőjének résztvevőire – a szombati előfutamok után ismét - a sprint táv, azaz 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás várt. A hagyományos forgatókönyvnek megfelelően ezúttal is a hölgyek 30 tagú fináléját rendezték elsőként, benne két magyarral. Az úszásban az amerikaiak domináltak, hiszen az első hétben hárman is „helyet foglaltak”. Ami azonban számunkra ennél is fontosabbnak bizonyult, egy-egy kanadai, spanyol és ausztrál sportoló mellett Bragmayer Zsanettet is a legjobbak között üdvözölhettük a Dísztó partján.

Ez a hét triatlonos kötött szövetséget a középső számra, a nyolc körös, 20 km-es kerékpározásra. Zsanett jól tartotta magát az elitben, az alaposan lemaradt Sárszegi Noémit sajnos a 7. körben viszont utolérte, lekörözte a mezőny, ami a szabályok értelmében számára a verseny végét jelentette. Az utolsó 2,5 km-es kerékpározás közben az üldözők közelebb lopakodtak a szökevényekhez, akik előnye már csak 15 másodperc volt ekkor. Az álmos könyv alapján, ez bizony azt jelentette, hogy a döntés most is az 5 km-es futásra marad. Az úszásban is jeleskedő amerikai trió tagjai közül Renee Tomlin állt az élre, akit 10 mp-en belül honfitársai, Lindsey Jerdonek és Erin Dolan követett.

A riói olimpián is induló ukrán Yuliya Yelistratova, aki 2010-ben már nyert Tiszaújvárosban, és a szintén olimpikon orosz Elena Danilova bő 20 mp hátrányban hetedikként kezdte meg a felzárkózást, míg Bragmayer Zsanettet a 12. helyen üdvözölhettük. Féltávnál még mindig az amerikai trió bizakodhatott a dobogóban. Tomlin valamelyest meglógott az övéitől, de nem nyugodhatott meg, hiszen hátulról – már a második helyen - nagyon jött mögötte az idei lisszaboni Európa-bajnokságon ezüstérmes, Yelistratova. Zsanett másfél perc hátrányban a 24. pozícióban futott. Ami a végkifejletet illeti, Tomlin meggyőző módon, cseppet sem fáradva haladt az aranyérem felé, mely az övé is lett. Yelistratova mögött Danilova futott fel a dobogó harmadik fokára. Bragmayer Zsanett végül 25.-ként zárt.

Bragmayer Zsanett: - Nagyon nagy dolog, hogy a döntőbe jutottam! Az úszás és a kerékpározás jól sikerült, bár a középső számban szerettünk volna jobban meglépni társaimmal. A futásra már elfáradtam, kicsit csalódott vagyok a 25. hely miatt, de ez is sokat jelent nekem a folytatáshoz. A tiszaújvárosi közönség folyamatosan erőt adott a következő méterekre, melyért hálás vagyok!

Polianskiy-dupla és Tóth-bronz

A férfiak 30 sportolót - köztük nyolc magyart - számláló döntőjének 750 méteres, három körös úszása a francia Raoul Shaw részsikerét hozta, miközben legjobb magyarként, minimális hátrányban, negyedikként Dévay Márk mászott ki a vízből. Riói indulónk, Tóth Tamás és a 2014-es tiszaújvárosi vk-győzelmével sporttörténelmet író, hosszú sérüléséből felépülő Vanek Ákos 18, másik olimpikonunk, Ifj. Faldum Gábor 40 másodperc re érkezett meg a partra.

Az első 2,5 kilométeres kerékpáros kanyar végén kialakult egy szökevénycsoport, soraiban tudva Dévayt és Tóthot is, míg Vanek egy 10, Faldum, Tarnai László, Bicsák Bence, Czigány András pedig egy 33 másodpercre visszatérő csoportban hajtott. Három körrel a második váltás előtt a tíz tagú élcsoport csaknem egy perc előnyt jegyezhetett, a tavalyi tiszaújvárosi vk-ezüstérmes Faldum vezette második sorral szemben, akik újabb 2,5 km múlva nemhogy közeledtek volna, hanem további 10 mp-el távolodtak.

A depózásnál a tavalyi tiszaújvárosi világkupa-futamot megnyerő Igor Polianskiy-val, és testvérével, a 2009-es magyar vk- győztes Dmitriy-el együtt megérkező első sor, Dévay Márkkal és Tóth Tamással, kis túlzással hátradőlhetett, hiszen a húsz tagú üldöző csoport 1:17 perccel később pakolta le a felszerelést. Az első futókörben a két riói olimpikon orosz húzta meg a tempót, de Tóth harmadikként velük tartott, Dévay pedig a kilencedik pozícióban haladt. Újabb kör után Dmitriy Polyanskiy 12 mp-es előnyt realizált öccsével , Tóthtal és a 2013-as itteni világkupa másodikjával, a spanyol Francesc Godoy-el szemben. Az utolsó kilométerre Godoy már nem tudta tartani társai tempóját.

A célegyenesbe fordulva Dmitriy Poliyanskiy öltözhetett be orosz zászlóba, így megérkezve a célba, a nap férfi győzteseként. A fiatalabb Polianskiy nem engedte át az ezüstöt az utolsó méterekig vele viaskodó, tavalyi negyedik helye után ezúttal világkupa dobogót kiérdemlő – szintén óriási ovációval fogadott - Tóth Tamásnak. Hatalmas elismerés illeti az élete első világkupa döntőjében a nyolcadik helyen célba érkező Dévay Márkot. A harmadik legjobb magyar a tízedik helyre felfutó Faldum Gábor lett, aki mögött közvetlenül Bicsák Bence fejezte be a versenyt. Az esti nagyszínpados eredményhirdetésre, ahol a legjobb húszat köszöntötték, Tarnai László a 17., Czigány András pedig a 20. helyen szerzett jogot.

Tóth Tamás: - Öt héttel az olimpiai előtt ez egy nagyon komoly megerősítés volt számomra. A mai versenyen is remek formát mutattam. Az várható volt, hogy a két orosz egy másik, magasabb szintet képvisel, de szerencsére sikerült tartani velük a lépést és szoros csatára kényszeríteni őket. Abszolút elégedett vagyok, innentől kezdve csak az olimpiára koncentrálok.

Az érmeket Kozmann György, az EMMI sportért felelős államtitkár-helyettese, Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét szervező bizottságának társelnöke, a virágokat Csovelyák Zita, a Nemzetközi Triatlon Szövetség csapatvezetője és Kovács István, a MOL Petrolkémia Zrt. pénzügyi vezetője nyújtotta át a legjobbaknak. Az ünnepléshez szükséges pezsgőket Lehmann Tibor főrendező és Márkus Balázs, a szervező bizottság társelnöke biztosította a pódiumos versenyzőknek.

Este 8-kor, a szabadidősport események teljesítéséért járó tombolaszelvények sorsolása után a New Level Empire lépett színpadra, majd egy órával később a világkupa legjobb 20-20- versenyzőjét köszöntötték ünnepélyes keretek között. Vastag Tamás koncertje után a július 1-én indult 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét zárását a tűzijáték jelentette.

Végeredmény

Nők:

1. Renee Tomlin (amerikai) 1:00:02,

2. Yuliya Yelistratova (ukrán) 1:00:20, 3. Elena Danilova (orosz) 1:00:25,

...25. Bragmayer Zsanett (magyar), 1:02:01.

Sárszegi Noémi (magyar) helyezetlenül zárt.

Férfiak:

1. Dmitry Polyanskiy (orosz) 54:00,

2. Igor Polyanskiy (orosz) 54:06,

3. Tóth Tamás (magyar) 54:11,

...8. Dévay Márk (magyar) 54:47,

...10. Faldum Gábor (magyar) 55:12,

11. Bicsák Bence (magyar) 55:14,

...17. Tarnai László (magyar) 55:58,

...20. Czigány András (magyar) 56:28,

...23. Vanek Ákos (magyar) 56:44,

...25. Király István (magyar) 57:48.

- Szűcs István sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!