Magyarország

2013.04.23. 14:50

OGY - Nemzeti összetartozás bizottság - Lélfai: közel egymilliárddal több forrás külhoni magyarság támogatására

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) - Az előző évihez képest közel egymilliárddal több, 13,4 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a Bethlen Gábor Alapnál a külhoni magyarság támogatására - mondta Lélfai Koppány, az alapkezelő vezetője az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden a fővárosban.

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) - Az előző évihez képest közel egymilliárddal több, 13,4 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a Bethlen Gábor Alapnál a külhoni magyarság támogatására - mondta Lélfai Koppány, az alapkezelő vezetője az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden a fővárosban.

A vezérigazgató kifejtette: oktatási-nevelési célú juttatásokra 10,76 milliárd forintot, a Sapientia Magyar Tudományegyetem támogatására 1,38 milliárdot, míg a II.Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatására 500 millió forintot különítettek el. Az alapkezelő működési költségeire 810 millió forint áll rendelkezésre.

Az idei évre vonatkozó egyes tételeket részletezve elmondta még, hogy a Határtalanul programra 435 millió forint jut. Tavaly 743 pályázat futott be, és 409 intézmény kapott támogatást. A programban több mint 17.200 anyaországi, 2500 külhoni diák és mintegy 2000 tanár vett részt.

Idén a kérelmek száma 713, a hetedikeseknek szóló felhívásra a tavalyi 491-el szemben 533-an jelentkeztek, míg a szakképző iskolák közötti együttműködést célzó felhívásra az előző évi 138 szemben 88-an adtak be kérelmet. A célterületek közül első helyen Erdély áll, amelyet a Felvidék, Kárpátalja és Délvidék követ.

A Magyarság Háza programtámogatása 216 millió forint, a nemzeti jelentőségű intézmények támogatása 3,8 milliárd forint. A magyar kultúráért és oktatásért központi pályázati kerete 600 millió forint, ebből 200 millió forint a kisköltségvetésű programokra fordítható összeg. A régiónként meghatározott keretösszeg Erdély esetében 84 millió forint, míg Felvidékre 46 millió forint, a Vajdaságra 40 millió forint, Kárpátaljára 30 millió forint jut.

A vezérigazgató elmondta, hogy tavaly összesen 3276 pályázat érkezett be és ebből 1478 kapott támogatást. Idén az eddigi adatok szerint 4076 pályázat futott be, ami 25 százalékos növekedés. Kiemelte: feldolgozásuk az alapkezelőre megnövekedett terheket ró, de szeretnék azt az egyhónapos előnyt - ami a pályázatok korábbi megjelenéséből adódik - tartani.

A pályázatok feldolgozása április végére várható, a kollégiumi és bizottsági döntések legkésőbb májusban megtörténnek.

Az egyedi támogatásokról szólva elmondta: tavaly 258 kérelem érkezett, és 244 szervezet kapott támogatást, idén áprilisig 88 támogatási kérelmet regisztráltak.

Lélfai Koppány a kereszténydemokrata Gaal Gergely kérdésére válaszolva elmondta: szükség lehet a Szülőföldön magyarul program komplex áttekintésére, és koncepcionális változtatásokra. A program keretében a pályázók 2001 óta változatlan összegű normatív támogatást kapnak, amelynek összege a nevelési-oktatási támogatás esetében 20 ezer forint, a tankönyv és taneszköz támogatásnál 2400 forint, míg a hallgatói támogatásoknál 2800 forint. A programban tavaly mintegy 250 ezer volt a támogatottak száma több mint 5,5 milliárd forint értékben.

Potápi Árpád (Fidesz) bizottsági elnök azt jelezte észak-amerikai, illetve dél-amerikai tapasztalatai alapján, hogy a pályázati rendszer nagyon bonyolult, és e téren radikálisan nem léptek előre.

Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója felidézte, hogy 2012 nyarán alakult meg az intézet azzal a céllal, hogy minél hatékonyabb jogvédelmet biztosítsanak a külhoni magyarság számára.

Az intézet feladatai közül kiemelte a jogsegély-szolgálat működtetését határon túli szakemberhálózat létrehozásával, valamint a jövő jogászgenerációjának képzését. Beszámolójában kitért arra, hogy tavaly nyári egyetemet szerveztek, amelyet idén is megtartanak. Kérdésre válaszolva elmondta: a temerini fiúk ügyében folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi ügyvédekkel, és hamarosan a helyszínre utaznak, felkeresik az érintetteket. Úgy fogalmazott: ez egy kiemelt és nagyon kényes ügy, amelyben komoly előrelépés eddig nem történt, de bíznak abban, hogy Szerbia várható uniós csatlakozása fordulópontot jelent majd.

Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár a 2011 októberében elindított Nemzeti Regiszter eddigi eredményeiről számolt be a bizottság előtt.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy 65.131-en regisztráltak, és több mint százezren nézték az oldalt, amelynek célja, hogy a diaszpóra magyarságával is tudják tartani a kapcsolatot.

A honlapon 33 diaszpóra-szervezet bemutatóanyaga szerepel, és közel háromezer kérdés érkezett. Ezek egy része az egyszerűsített honosítással volt kapcsolatos, de volt aki rég elveszett hozzátartozója megtalálásához kért segítséget - mondta.

Beszámolt arról is, hogy a jelenleg magyar és angol nyelven működő honlap spanyol nyelvű változatát is tervezik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!