szon-sportoldal

2013.02.11. 16:59

A szűkös keret ellenére is célközelben

Nyíregyháza - Nem a szakmai stábon múlik, hogy az erős riválisokkal nem mindig tud versenyre kelni az NYKK.

Nyíregyháza - Nem a szakmai stábon múlik, hogy az erős riválisokkal nem mindig tud versenyre kelni az NYKK.

Magyar Kupa-mérkőzéseket játszottak a múlt héten a férfi kosárlabdázóknál, ám miután a Marso-NYKK nem volt érintett a negyeddöntőkben, az élvonalbeli csapat az elmúlt hetek meccsdömpingje után lélegzetvételnyi szünethez jutott.

A pauza lehetőséget adott arra, hogy házon belül is elemezzék a csapat körüli helyzetet. Az elmúlt időszak a kupából való kiesés mellett a hazai pályán október 14. óta meglévő veretlenség elvesztését hozta, és mivel idegenben továbbra is nyeretlen Ferenczi Tamás legénysége, a táblázaton visszaesett a 11., utolsó előtti helyre. A Paks elleni vereség sokakat kellemetlenül érintett, de az erőviszonyok ismeretében elvárható-e az a csapattól, hogy a legjobbaknak is méltó vetélytársa legyen – különösen annak fényében, hogy a mezőny másik kiemelkedő tudása együttese, az Alba Fehérvár is látogat még a bujtosi csarnokba?

Kevés a pénz, sok a sérült

– A szezon előtt az első osztályú tagság biztos megőrzése volt a célunk, és bár az alap- és középszakaszból még összesen kilenc forduló hátra van, ezt a célt nagy valószínűség szerint elérjük – válaszolt Makrai László, az NYKK Kft. ügyvezetője.

– A legjobb csapatoknak csak abban az esetben tudunk egyenrangú ellenfelei lenni, ha a szűk játékoskeretünkből mindenki egészséges és hadrafogható. Ilyen sajnos csak nagyon ritkán adatott meg a mostani bajnokságban, és mindez nemcsak szerencse kérdése. Az első osztály egyik legalacsonyabb költségvetésű csapata a miénk, az önkormányzati támogatásunk szintén az egyik legkisebb a mezőnyben. Hét olyan játékosunk van a jelenlegi keretünkben, akiket hosszabb ideig rotálhatnak az edzőink a meccseken, amennyiben mindegyikük egészséges. Akkor lehetne ez a létszám magasabb, ha például nem a lepusztult Bujtosi Szabadidő Csarnok több milliós bérleti díjára kellene költenünk szűkös forrásainkat, hanem több és jobb játékosra. A Paks elleni mérkőzésen mindenki várta a sikert, de szembe kell nézni a realitásokkal: az Atomerőmű SE csapatának éves költségvetése nem véletlenül majdnem ötszöröse a mienknek. Ezenkívűl sérülés miatt nem játszott Boldizsár Ferenc, Kaluha Csaba a meccs közepén dőlt ki a sorból, az ő kezéről hétfőn került le a gipsz, Polyák László pedig háromhetes kényszerpihenő után tért vissza. Ehhez járult, hogy légiósaink közül Anthony Nelson és Martins Berkis nem fogott ki jó napot. Ezt így nem tudtuk elbírni az igen erős riválisunkkal szemben.

Töretlen a bizalom

A tavalyihoz hasonlóan újra vízválasztónak bizonyult a január olyan értelemben, hogy a csapat eredményessége és az addig mutatott jó játéka is visszaesett. Felvet-e ez a helyzet szakmai jellegű problémákat?

– Nem hasonlítanám a legutóbbi bajnokságot a mostanihoz, már csak azért sem, mert az idei keretünk sokkal jobb szellemű kosárlabdázókból áll – mondta Makrai László. – Tavaly ilyenkor hat nyert meccsünk volt a tizennégy csapatos mezőnyben, most hét a tizenkét csapatosban. Ez most mindenképpen többet ér. December 1-jétől két hónap alatt tizenkét mérkőzést játszottunk, ami ennek a szűk keretnek, a sérüléseket is figyelembe véve, sok volt. A Kaposvár ellen nyújtottuk az idei legjobb játékot, amit azért nem voltunk képesek megismételni, mert hat alkalommal sem tudtunk teljes kerettel kiállni. Rövid a kispadunk, de ez nem az edzők szakmai tudásán múlik, hanem a szűkös költségvetésen. Szakmailag megbízunk Ferenczi Tamásban és Horváth Imrében, ők alkalmasak arra, hogy a mostani céljainkat elérjük, és úgy gondolom, ahhoz is meg van a tudásuk, hogy egy magasabb költségvetéssel rendelkező csapatot vezessenek az ideinél sokkal nagyobb célok elérésére.

Az alapszakaszból hátralévő három mérkőzésre és a középszakasz hat találkozójára mi lesz a cél: a bentmaradó pozíció megőrzése vagy a nyolc közé jutással a rájátszásbajutás elérése?

– Amennyiben a hátralévő három alapszakaszbeli meccsből kettőt megnyerünk, a középszakaszban még lehet esélyünk a rájátszást érő nyolcadik pozíció kiharcolására – véli Makrai László.

A nyíregyháziak pénteken játsszák a következő mérkőzésüket, akkor a Szombathely lesz a vendégük. Sorsdöntő mérkőzés lesz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!