szon-sportoldal

2013.02.01. 12:28

A háromból elsőként a második érkezik

Kosárlabda - A tabellán előkelő helyen álló Paks lesz a Marso-NYKK csapatának szombati vendége. Négy forduló maradt a férfi élvonal alapszakaszából, aztán kettéválik a mezőny, és az első öt helyezett a Szolnokkal kiegészülve a felső-, a többi hét csapat az alsóházban vívja meg a középszakasz mérkőzéseit.

Kosárlabda - A tabellán előkelő helyen álló Paks lesz a Marso-NYKK csapatának szombati vendége. Négy forduló maradt a férfi élvonal alapszakaszából, aztán kettéválik a mezőny, és az első öt helyezett a Szolnokkal kiegészülve a felső-, a többi hét csapat az alsóházban vívja meg a középszakasz mérkőzéseit.

A Marso-NYKK legénységétől az ötödik hely kissé eltávolodott, ám mivel a ráadás körben az alsóház két legjobbja egészíti ki nyolcra a rájátszásban résztvevő csapatok mezőnyét, cseppet sem mindegy, hogy milyen mérleggel kezdi meg a második szakaszt. Jó hír, hogy a következő három meccset hazai pályán játssza a csapat (itthon pedig ugye nyolcból hétszer nyert), rossz, hogy a hátralévő ellenfelek között van a tabella első és második helyezettje. Elsőként a második, vagyis a Paks érkezik, a szombaton 18 órakor kezdődő összecsapásnak nemcsak az a tétje, hogy sikerül-e szépen búcsúztatni Sitku Ernőt.

– Természetesen azt szeretnénk, hogy valamennyi hátralévő mérkőzésünket megnyerjük, így volt ez akkor is, amikor egymást követő három alkalommal idegenbe látogattunk – mondta Ferenczi Tamás, a nyíregyháziak vezetőedzője, amikor afelől érdeklődtünk, hogy mennyi győzelmet tervezett be a megmaradt mérkőzésekre.

– Más kérdés, hogy az élet közbeszólt, hiszen éppen a paksi meccs hajrájában sérült meg Anthony Nelsont, akit hetekre elvesztettünk. Most egyedül Boldizsár Ferenc küzd olyan jellegű problémával – a lovaglóizma húzódott meg –, amely kérdésessé teszi a játékát, vagyis Polyák László is bevethető, még ha nem is százszázalékos állapotba került. Visszatérve az esélylatolgatáshoz, ellenfeleink közül a Paks és az Alba Fehérvár kiemelkedik a mezőnyből, a kettő között papíron a gödörbe került Szombathely ellen van a legtöbb esélyünk, de az eddigi hazai mérlegünk feljogosít bennünket arra, hogy önbizalommal várjuk ezeket a mérkőzéseket is.

Az utóbbi bajnokikon akadozott a támadójáték, Zalaegerszegen 71, a Sopron ellen 69, Körmenden 64 pontot sikerült elérni. Gyanítható, ezektől több szükséges a szombati sikerhez – vagy szinte hibátlan védekezés.

Körmenden az volt a gond, hogy a támadásban jól teljesítő Nelson és Bennet Davis mellett nem volt meg a harmadik játékos, aki húsz pont közelében termelt volna – beszélt a témáról a tréner. – Egyértelmű, kellenek az extra egyéni teljesítmények, védekezésben pedig a taktikai fegyelem betartása lesz a kulcskérdés. Nem mindegy, hogy a Lorenzo Wlliams, Jonathan Levy, Vojvoda Dávid semlegesítését miként oldjuk meg, miként Daviséknek lesz kivel harcolniuk a palánk alatt. Komoly erőpróba előtt állunk, de a szebbik arcunkat mutatva képesek lehetünk a bravúrra.

Búcsúzni csak szépen szabad

Az NYKK–Paks bajnoki előtt további két mérkőzés vár a kosárlabda-barátokra szombaton a bujtosi csarnokban. A felnőttbajnokit máskor közvetlenül megelőző U23-as csapatok mérkőzése 14.30-kor kezdődik, aztán 16.40-től jön a Sitku Ernő egykori nyíregyházi és nem nyíregyházi társaiból összeállított csapatok gálamérkőzése a 149-szeres válogatott legenda búcsúztatása apropóján. A kétszer 15 perces összecsapást követi a 15-ös mez visszavonultatása és Sitku néhány másodperces jutalomjátéka korábbi klubja, az Atomerőmű ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!