Szikszó hírei

2018.04.13. 09:51

Tüntettek a művese állomásért Szikszón

Szikszó - A vesebetegekért harangoztak csütörtök este Szikszón.

Szikszó - A vesebetegekért harangoztak csütörtök este Szikszón.

Hetek óta folynak az egyeztetések annak érdekében, hogy ne zárjon be a német világcég által működtetett művese állomás Szikszón. A térség megválasztott országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc számos fórumon közbenjárt az elmúlt napokban annak érdekében, hogy helyben maradjon az ellátás. Csütörtökön ismét a megyei kórház területén működő nefrológiai központ vezetőjével tárgyalt, ám nem született megállapodás, így jelen állás szerint hétfőn már Miskolcra várják az eddig Szikszón kezelt pácienseket.

A helyzet drámai, több beteg úgy nyilatkozott, inkább lemond az életmentő kezelésről, de nem vállalja a megyeszékhelyre való bejárást. Az érintettek tegnap estére fáklyás felvonulással egybekötött tiltakozást szerveztek és azt is elérték, hogy a református és a katolikus templomok harangjai is megkonduljanak. A kétségbeesett páciensek és egészségügyi dolgozók így hívták fel a figyelmet a vesedialízis körüli problémákra.

A megmozdulásra legalább kétszáz fő érkezett, a demonstráció elején elénekelték a himnuszt, majd elindult a fáklyás menet a belváros felé. A polgármesteri hivatal előtt beszédet mondott Koncz Ferenc, megválasztott képviselő, Füzesséri József, Szikszó polgármestere, Ladányi Erzsébet a megyei nefrológiai központ vezetője is, akik igyekeztek megnyugtatni a betegeket.

Átmeneti állapot

- Átmeneti állapotról van szó, ígéretet kaptunk arra, hogy amint találunk szakorvost a szikszói állomás élére, újraindulhat az ellátás. A helyi háziorvosok átképzése, pedig hamarosan kezdetét veszi, így megfelelő szakképzettségű és létszámú munkaerő lesz itt reményeim szerint hamarosan- hangsúlyozta Koncz Ferenc. Füzesséri József is biztosította az egybegyűlteket arról, hogy ideiglenesen fog szünetelni a kisvárosban csak az ellátás. Ladányi Erzsébet, főorvos, pedig kiemelte, Miskolcon mindent elkövetnek azért, hogy megfelelő színvonalú ellátásban részesüljenek a betegek és igyekezett együttérzéséről biztosítani a tüntető tömeget. Kovács Attila, a betegek szóvivője is felszólalt és kijelentette, amennyiben nem nyitják újra az állomást két hónapon belül, ismét utcára vonulnak. Az esemény végén elénekelték közösen a szózatot, majd megjelentek a rendőrök, akik jelezték a jelenlévőket, hogy szabálysértést követtek el, ugyanis elfelejtették bejelenteni a demonstrációt. Az esemény csendben, méltóságteljesen, atrocitás nélkül lezárult, a főszervező pedig csak szóbeli figyelmeztetést kapott a rendőröktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!