Szikszó hírei

2017.10.23. 08:29

Közéleti rajzok a 14. kötetben

Szikszó - A napokban jelenik meg Mező István karikaturista legújabb kötete.

Szikszó - A napokban jelenik meg Mező István karikaturista legújabb kötete.

– Eddig mindig tematikus köteteim voltak, mint a honvédség, az egészségügy, a vallás, de rajzoltam az állatokról, a szexről, vagy éppen a zenéről is – mondta érdeklődésemre Mező István karikaturista. – Az egyik volt középiskolai tanárom – akinek mindig küldök a megjelent könyveimből – mondta azt a nekem, hogy „Pista, miért nem csinálsz egy olyan kötetet, amelyben közéleti rajzok vannak?” A számítógépemen több ezer rajz van elraktározva, végignéztem és amiről úgy éreztem, hogy jó lesz a közéleti kötetbe, azokat kiválogattam.

A számító­gépemen több ezer rajz van elraktározva." Mező István

280 rajzot

Az eddigi többnyire 100 oldalas könyvek után ez most 150 oldalas lett, mert egyik kiválasztott rajzot sem akarta kihagyni a szerző. Lesznek a kötetben színes rajzok is azért, mert van olyan munka, amely csak színesben „él”. A 150 oldal egyébként 280 rajzot rejt, és természetesen lesznek benne régi és új művek egyaránt.

Milyen egy jó karikatúra? – vetettük fel.

– Azt szoktam mondani az ismerőseimnek, hogy számomra az a jó karikatúra, amit ha másnál – bárhol – látok, azt mondom rá: „Húúú, a fene egye meg! De kár, hogy ezt nem én találtam ki!” – válaszolta. – Nekem ezt jelenti a jó karikatúra, ám nem feltétlenül fontos, hogy politizáljon, a közéletről szóljon, vagy elgondolkodtasson, de ütős legyen. Persze az is jó karikatúra, amitől a hasunkat fogjuk. Más és más mind, hiszen ha egy pályázatra küldök be anyagot, oda inkább elgondolkodtatóbb munkákat várnak. És persze nézője válogatja, hiszen van egy olyan réteg, amely meg sem érti ezt a műfajt.

Fotó: Ádám János

Az előszót ezúttal Németi Lajos írta, a kötet nyomdában van, a napokban megjelenik. Hozzájutni a tizennegyedikhez a „szokásos” módon lehet, azaz Mező Istvánt érdemes keresni a legnagyobb közösségi portálon, de könyvbemutatót is tart majd a szerző, az elsőt a tervek szerint Szikszón.

Két esztendeje, június végén arról beszélt munkatársunknak a karikatúrákról Mező István, hogy azt sajnálja, hogy nem kezdte el hamarabb. „1974-ben jelent meg az első rajzom a Déli Hírlapban, és 1998-ban jelent meg csak az első kötetem, a Parlamenti fricskák. Ameddig élek, szeretném csinálni” – vallotta meg akkor.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!