Szerencs hírei

2018.08.30. 19:47

Izgalmas feladványok, kvíz, perszimuláció Szerencsen

Szerencs - A Miskolci Törvényszék várta az érdeklődőket kiállítósátrukban.

Szerencs - A Miskolci Törvényszék várta az érdeklődőket kiállítósátrukban.

A Nyitott bíróság program keretén belül idén először képviseltette magát a Szerencsen megrendezett XI. Országos Csokoládé Fesztiválon a Miskolci Törvényszék.

Játékos formában

Mit jelentenek a felbujtás, a preambulum vagy a vélelem fogalmak? Az „etikus hacker” vajon egy internetes bűnöző, egy informatikai profi, esetleg egy pénzügyi szakember…? Amennyiben egy miskolci lakost a Szombathelyi Törvényszék tanúként idéz, elképzelhető-e, hogy a Miskolci Törvényszéken a távmeghallgatási rendszer segítségével tegyen vallomást? Felismered-e a hírhedt drogbárót az erről készült filmes plakát alapján?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel, kvízekkel, izgalmas feladványokkal és perszimulációval vártak minden igazságszolgáltatás iránt érdeklődő látogatót a törvényszék dolgozói a kiállítósátrukban. A résztvevők a feladatokon keresztül játékos formában ismerkedhettek meg a magyar igazságszolgáltatással: a jogrendszerrel, polgári és büntetőjogi alapfogalmakkal, a felelőtlen internethasználat következményeivel, miközben a gyerekek jogi témájú kifestőket színezhettek. A fesztiválozók egy közvetítői eljárást bemutató mediációs játékban is próbára tehették képességeiket: lehetőségük nyílt kipróbálni, hogy hogyan oldanának meg egy vitás szituációt. A vállalkozó kedvű játékosok aktivitásukért és természetesen a helyes megoldásokért cserébe jutalomban részesültek, különböző ajándékok közül választhattak. Az iskoláskorúak a nyereményeken kívül a Miskolci Törvényszék „Igazságszolgáltatás egyszerűen” kiadványsorozat egy-egy példányát vihették haza.

A fesztivál ideje alatt több mint ezren vettek részt a bírósági sátor programjain, melyekre a fiatalokon túl olyan családok is kíváncsiak voltak, akik az igazságszolgáltatás iránt érdeklődnek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!