Szerencs hírei

2016.05.28. 14:01

A templomépítő és -újító, iskolaalapító egri érsek

Szerencs - Hittantermet neveztek el dr. Seregély István nyugalmazott egri érsekről.

Szerencs - Hittantermet neveztek el dr. Seregély István nyugalmazott egri érsekről.

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban a 13. földrajzi konferenciát rendezték a Kárpát-medence történelmi vallásföldrajza címen. Az eseményen jelen volt egyebek mellett Soltész Miklós, az EMMI államtitkára, dr. Ternyák Csaba egri érsek, dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek, Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere és dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője.

Avatás

Dr. Gál András, a szerencsi gimnázium igazgatója és Koncz Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd három előadással kezdődött el a konferencia. Ezt követően adták át a dr. Seregély István nyugalmazott egri érsekről elnevezett hittantermet. Dr. Ternyák Csaba beszédében elmondta, amikor az intézmény igazgatója megkereste azzal a szándékkal, hogy egy élő egyházi személyről szeretnének egy tantermet elnevezni, rögtön dr. Seregély Istvánt ajánlotta.

– Vannak, akiket a megpróbáltatások túlélése megerősíti abban a hitben, hogy dolguk van a világon – mondta az avatón Soltész Miklós, az EMMI egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára. – Dr. Seregély István ilyen, hiszen annak idején Szombathelyen templomújítóként ismerték meg, míg egri érsekként méltán érdemelte ki az iskolaalapító nevet, hiszen jelenleg csak az egri főegyházmegyének jóval több iskolája van, mint amennyi a rendszerváltás előtt a római katolikus egyháznak volt Magyarországon összesen.

– Ennek a világnak a rendjét a szabad emberek számára isten fia, Jézus Krisztus hozta el. A fejlődés során pedig az Isten akaratára igazodó embernek adja meg a jövőt – mondta dr. Seregély István.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!