Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.24. 11:53

Mit (v)együnk ?

Nyíregyháza - Rövidesen húsvét és jönnek az unokák, a szüleik és még a sógor is. Azt az ilyenkor „ismétlődő” kérdést tette fel újra és évek óta mindig a kedves párom, (aki egyben a volt menyasszonyom és nem utolsó sorban a feleségem) ami a címben van.

Nyíregyháza - Rövidesen húsvét és jönnek az unokák, a szüleik és még a sógor is. Azt az ilyenkor „ismétlődő” kérdést tette fel újra és évek óta mindig a kedves párom, (aki egyben a volt menyasszonyom és nem utolsó sorban a feleségem) ami a címben van.Nem könnyű erre a válasz, mert a „szokásos”húsvéti ennivalókat akarnánk az idén is, de mostanában rossz híreket hallottunk a médiákból és szeretnénk tudni, hogy „mit is veszünk”valójában.

Évről évre a kiskosárban húsvét vasárnapján reggel viszem a „megszentelni valót”, amelynek tartalma között ott van a füstölt sonka, vagy füstölt lapocka, a kolbász, a tojás, a sárgatúró és a bor.

A fent felsorolt finomságok körül mostanában kétségek merülnek fel, hogy azok tényleg azok, vagy csak részben olyanok, amelyeknek kellene lenni.

Parasztkolbászt kínálnak, aztán úgy jött a hír, hogy az bizony „sosem látott parasztot”és van abban nem oda való hús is. Már a név is túlzás, mert mitől is lenne parasztkolbász?

Nincs már csak imitt- amott olyan családi gazdálkodó, aki sertést tart és azt ő maga dolgozza fel kolbásznak eladásra. A boltokban e néven árult kolbász receptje lehet ugyan azonos azzal, ahogyan ezt a falusi házaknál csinálják, de ezt a parasztok valószínű „ki is kérnék maguknak”. Aztán, nézem az egyik boltban, ott már olyan fantázia néven árulnak füstölt sonkát, meg más füstölt húsféleséget, hogy csak ámulok-bámulok.

„Békebeli”, ez a jelző, mely az árun van. Mi az, hogy békebeli? Most tudtommal béke van, nincs háború, ilyen alapon minden füstölt disznóság békebeli. Bár ezek jól kivannak subickolva. Az igaz, hogy ennek a békebelinek az ára nagyon pénztárca apasztó. Így már érthető. Ha béke van, akkor annak „van ára”.

Még maradva a füstölt sertés húsoknál, feltűnően nagyok az eltérések azok árait látván. Állítólag az a legfinomabb sonka, amelyiknek az ára is túl van a 2000 forinton kilónként. Kolbásznál is ez az érték arány a domináns. Így aztán joggal vetődik fel a kérdés, hogy a szemre is tetszetős kötözött, miért csak alig egy ezres. Talán a gyors érlelés, vagy ki tudja, mi miatt ilyen az ára? Megveszem, hátha tényleg az, ami rá van írva.

A tojásnál is hallani lehetett panaszokról. Lengyel tojást hozott be valaki,(vagy valakik) s kiderült, hogy azért voltak olcsók, mert a minőséggel volt baj.

Ha már a tojást így „előhoztam”, hát tényleg nagyszerű, hogy bár nem „kapirgálós” tyúkok tojták, mindegyiknek a sárgája olyan, mint a kikirics. Kukorica tavaly alig termett, mitől ilyen szép a sárgája? A szomszédom mondta, hogy a sütőtöktől is sárgul, meg van annak más módja is, de azt én nem hiszem el.

A sárgatúróhoz remélem a „pléboci” teje jó lesz. Bár írta az újság, hogy Romániába olyan tejet adott el egy magyarországi cég, hogy a tejben találtak valamit, ami úgy került oda, hogy a tehénnek adtak enni olyat, amit nem szabad.

Végére hagytam a bort, de Isten ments,hogy kannás bort vigyek szentelni,mert azt állítólag csinálták,én pedig csak azt szeretem,amelyiket szőlőből préselnek és magára hagyják néhány hónapra.

Azért, mégiscsak maradok annál, amelyeket tavaly (v) ettünk. Túléltük, a „békebelit” meg vegyék meg a tehetősek. Némi óvatossággal azért a”minél olcsóbbal”.Vannak szép és ízletes élelmiszereink, csak meg kell találni, hogy hol és kinél.

- Dombóvári István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!