Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.24. 15:35

Gondnoki odaadással a református közösségért

Tiszakóród -  Tiszakóród templomáról nem ismerünk a középkorból írott adatot, de ma már egyre többet hallunk az ottani református gyülekezetről – a benne lévő szorgos embereknek köszönhetően.

Tiszakóród -  Tiszakóród templomáról nem ismerünk a középkorból írott adatot, de ma már egyre többet hallunk az ottani református gyülekezetről – a benne lévő szorgos embereknek köszönhetően. A Tiszakóródi Református Egyházközségnél Adorján László 1997-ben még csak presbiterként indult el egyházépítő munkásságában, amelynek legfőbb célja volt helyi parókiát építeni, és apró lépésenként fokozatosan tovább gyarapítani a református egyházat. A hajdani összetett feladat pikantériájához az azért szorosan hozzátartozott, hogy az akkori árakban mérve közel 17 millió forintba került ez az elképzelés, és a helyi egyház anyagi összességét mindössze pár százezer forintra lehetett tenni abban az időben. Ahogyan most visszagondolva fogalmaz a református gondnok: „Nem volt egyszerű feladat”. 1999-ben a presbiterből pedig gondnok lett – Adorján Lászlót ebben az évben ruházták fel elsőnek az egyházi tisztújító választáson gondnoki megbízatással. A parókián kívül imatermet és udvart is építettek.

Mostanság átlagos istentiszteleten 70 ember foglal helyet a tiszakóródi református templomban, de az ünnepi alkalmakon nincs üres hely a padokban. „A kárpótlásból visszakapott épületünkben szeretnénk még a gyerekeknek egy ifjúsági teret kialakítani. Az épület a parókiánk mellett helyezkedik el és technikateremként ismeri mindenki a községben. Tiszakóródon a művelődési házból iskolát csináltunk valamikor, emiatt sajnos most nincs külön közösségi hely a diákok számára, ezért adtunk be pályázatot az ifjúsági tér megteremtésére”.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!