Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.18. 12:56

Szemet huny a vakriasztások felett

Nyírbogát - Inkább jöjjön a beteg kétszer „feleslegesen”, mint egyszer későn! – vallja dr. Rizsák Ildikó, Nyírbogát háziorvosa.

Nyírbogát - Inkább jöjjön a beteg kétszer „feleslegesen”, mint egyszer későn! – vallja dr. Rizsák Ildikó, Nyírbogát háziorvosa.Inkább jöjjön a beteg kétszer „feleslegesen”, mint egyszer későn! – vallja dr. Rizsák Ildikó, Nyírbogát háziorvosa. A nagyközség rendelőjében papírforma szerint hétköznap 8-tól délig tart a rendelési idő, gyakorlatilag pedig addig, amíg beteg van a váróteremben. Nem ritka, hogy a több mint 25 éve praktizáló doktornőt az esti és éjszakai órákban, illetve hétvégén is beteghez hívják, a minap éppen a vasárnapi ebédet kellett félbeszakítania egy sürgős eset miatt. Mint mondja, ez (is) a munkája része, egy lelkiismeretes, elhivatott és betegcentrikus orvos sosem zárhatja be az ajtót a hozzá fordulók előtt.

– Vészhelyzetek, sürgős esetek a nap bármely időszakában előfordulhatnak. Általában kisebb-nagyobb háztartási balesetekhez és akut belgyógyászati problémák miatt riasztanak, de előfordulnak súlyosabb rosszullétek, sebesülések, szívpanaszok és agyi történések is. Az első szakszerű orvosi ellátást általában tőlem kapja a beteg, ha indokolt, mentőt hívok hozzá. Előfordulnak úgynevezett „vakriasztások”, mégis arra buzdítom a lakosokat, hogy időben szóljanak, telefonáljanak, ha szükségesnek érzik, mert olykor néhány perc is életet, végtagot, egészséget menthet!

– Sokan sajnos napokig halogatják, hogy a háziorvoshoz forduljanak vagy beutazzanak a nyírbátori ügyeletre, pedig minél előbb ellátjuk a beteget, annál nagyobb esélye van a teljes felépülésre! – figyelmeztet dr. Rizsák Ildikó, hozzátéve: a fő hangsúly nem a betegségek kezelésén, hanem azok megelőzésén van, ezért minden második csütörtökön lakossági vérvételt szerveznek, hogy kiszűrjék az egészségügyi rizikófaktorokat. Szombat és vasárnap reggelente a szükséges injekciókat adja be a nyírbogáti doktornő, hogy a betegeknek ne kelljen ezért Nyírbátorba utaznia.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!