Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.12. 17:08

A templomért báloztak Gacsályban

Gacsály -  Jótékonysági bált rendezett a gacsályi műemlék református templom felújítása érdekében a helyi református egyházközség február 2-án a település művelődési házában. A mulatság közelebb hozta egymáshoz a település lakóit, erősítette a közösségi szellemet.

Gacsály -  Jótékonysági bált rendezett a gacsályi műemlék református templom felújítása érdekében a helyi református egyházközség február 2-án a település művelődési házában. A mulatság közelebb hozta egymáshoz a település lakóit, erősítette a közösségi szellemet.

Énekes-műsoros szolgálat

A község református egyházközségének pásztori szolgálatát 2001 augusztusában Borbély Géza lelkész vette át. A településen egy nagyon lelkes, tenni és változtatni akaró gyülekezet fogadta.

A gyülekezetépítő és közösségteremtő munka eredményeként néhány hónappal később Borbélyné D. Hajnalka tiszteletes asszony vezetésével megalakult a gyülekezet énekkara is, amely ettől kezdve minden egyházi ünnepre énekes-műsoros szolgálattal készült, s a műsorba bevonták a hittanos gyermekeket is. A kórus bemutatkozott továbbá egyházmegyei énekkari találkozón, különböző kulturális rendezvényeken is.

Összetartó közösség

– Egy melegszívű, megújulásra képes, összetartó közösség alakult ki a településen – mondta el lapunk érdeklődésére Borbély Géza. – Gacsály egy majdnem teljes egészében református község, műemlék temploma viszont – ami nemzeti örökségünk –, az egyházmegyében az egyik legromosabb, legelhanyagoltabb. Pályázat útján már sikerült nagyobb összegű támogatást nyerni a külső felújításokra, az újonnan szerveződött közösségben pedig megfogalmazódott az igény, hogy újuljon meg a templom belseje is, s így született meg a falut és a gyülekezetet még inkább összekovácsoló jótékonysági bál gondolata.

– A rendezvény megszervezésekor összefogott a falu apraja-nagyja. A presbiterek szívvel-lélekkel vették ki részüket a munkából, a település önkormányzata is támogatott bennünket. A művelődési ház feldíszítésben az idősek otthona segédkezett. Az intézet lakói egyébként már a kezdetektől tevékenyen bekapcsolódtak az egyházi munkába.

Műsorral kedveskedtek

A jótékonysági bálon Borbély Géza köszöntötte a bál díszvendégeit, a Gacsályból elszármazott Gacsályi családot. Édesapjuk 1960-tól 1978-ig, a testvérek közül pedig Gacsályi Gábor 1978-tól 1987-ig volt a gyülekezet lelkipásztora, s a családtagok erre az alkalomra hazatértek szülőfalujukba.

A kulturális műsor szervezésében nagy részt vállalt a tiszteletes asszony, aki fontosnak tartotta a faluban lelkesen működő csoportok bemutatkozását az összefogás jegyében. Vidám műsorral léptek fel a gacsályi idősek otthonának lakói Kecskés Szilvia vezetésével, bemutatkozott a gacsályi református gyülekezeti kórus és a rozsályi testvérgyülekezet énekkara, majd Orosz Anikó felkészítésével az iskolás gyermekek tánca zárta a műsort. A vacsora után a gyülekezet tagjai meglepetéskén palotással nyitották meg a bált.

– Úgy gondolom, hogy a bál mindkét célját sikeresen elérte, hiszen egyrészt a nagyvonalú adományokból egy nagyon szép összeg gyűlt össze a felújításra, másrészt közelebb hozta egymáshoz a település lakóit, erősítette a közösségi szellemet. A megkezdett munkát mindenképpen folytatni kell, hiszen látjuk az elért eredményeket – tette hozzá befejezésül Borbély Géza.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!