Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.17. 17:43

Színesedő dohánybolti paletta

Nyíregyháza - Hol bolt, hol nem bolt. Mint a mesében. A valóság ettől lényegesen ridegebb. Tetszik, nem tetszik, a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően a trafikokban dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és szerencsejáték termékek forgalmazhatóak ez év július elsejétől. A javaslat szerint a dohánytermékek mellett hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kapható lenne. 

Nyíregyháza - Hol bolt, hol nem bolt. Mint a mesében. A valóság ettől lényegesen ridegebb. Tetszik, nem tetszik, a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően a trafikokban dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és szerencsejáték termékek forgalmazhatóak ez év július elsejétől. A javaslat szerint a dohánytermékek mellett hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kapható lenne. Önmagában a tény leszűkítené a piacot, csökkentené a lehetőségeket – alighanem ez indokolja a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. javaslatát. A társaság azt szeretné, hogy a dohánytermékek mellé hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kerülhessen a polcokra. Így azért mégis más...

Az előzmény: a nemzeti fejlesztési miniszter a magyar állam nevében a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi vonatkozó törvény alapján nyilvános pályázatot írt ki a dohánytermék-kiskereskedelmi monopóliumának koncessziós szerződéssel történő átengedésére. A bevezetendő új rendszer célja az európai céloknak megfelelően a fiatalkorúak dohányzásának minél hatékonyabb visszaszorítása, az egészségük hatékony védelme. Kimutatott tény, hogy a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban – így Magyarországon is.

A hatályos magyar jogszabályok alapján 18 év alattiak számára dohányterméket árusítani tilos, ennek ellenére a kiskereskedelmi rendszer hatósági ellenőrzései azt mutatják, hogy az esetek jelentős részében a fiatalkorúak könnyen jutnak dohánytermékekhez. A kormány kiemelt célja a lakosság dohányzásról való leszokásának segítése és a fiatalkorúak rászokásának megelőzése.

– A gondolatmenet érthető, viszont valóban szerencsésebb lenne, ha nem csak dohánytermékeket lehetne árulni a nemzeti dohányboltokban. Nyírmadán a mostani kereskedelmi vállalkozások mindegyike szívesen üzemelne tovább, mert ez egy szelete a piacnak. Nyitottak, kiváncsian várják a fejleményeket, de még nem késtek le semmiről, hiszen február közepéig lehet pályázni. Az önkormányzat nem tud mit tenni, csak szemléli a fejleményeket – reagált Kálmán Béla, Nyírmada polgármestere.

A koncessziós dohánybolt nyitására való jogosultság elnyeréséhez a jelentkezőknek a december 15-én közzétett Koncessziós Pályázati Kiírásban előírtaknak megfelelő formában és tartalommal kell a pályázatot 2013. február 13-ig benyújtaniuk.

A törvény európai mintára azt az alapelvet követi, mely szerint dohánytermékek értékesítése kizárólag olyan, ellenőrzött keretek között működő, más termékeket csak korlátozottan árusító szakboltokban engedélyezhető, amelyekben valóban csak 18 éven felüliek vásárolhatnak. Becslések szerint az esztendő második felétől országosan mintegy 7 ezer ellenőrzött koncessziós dohánybolt nyílhat meg a törvény szerint lefolytatott pályázati eljárás eredményeként. A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek a megváltozott munkaképességű, munkanélküli vagy ilyen személyeket foglalkoztató pályázók, ezzel is segítve a hátrányos helyzetűek és a családi vállalkozások munkához jutását.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. nem köti az ebet a karóhoz, rugalmasan áll a kérdéshez: figyelemmel kíséri és elemzi a dohánypiaci ágazat és a fogyasztók által a témával kapcsolatban felvetett javaslatokat és problémákat. A társaság fontosnak tartja, hogy a dohányboltot július elsejétől üzemeltetők a fiatalkorúak védelmét szem előtt tartva, a működési előírások szerint, megfelelő termékpalettával tudjanak a piacon megjelenni. Mégpedig úgy ˜– és ez lenne a lényeg –, hogy vállalkozásuk hosszú távon versenyképes legyen. Ennek érdekében kezdeményeztek egyeztetéseket a jogalkotóval, és javaslatot tettek a törvény alapján forgalmazható termékek körének bővítésére.

KM–LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!