Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.24. 18:12

Hol van a taxiállomás? – A taxik négy évtizede Kisvárdán

Kisvárda – Az első taxi Kisvárdán a 60–as évek végén jelent meg a város központjában. A Kelet–Magyarország l970 január 4–ei számának 12 oldalán, a következő hírt lehetett olvasni. „Ez év első napjaitól új taxi közlekedik Kisvárdán, amelyet az 5–ös számú AKÖV helyezett a régi mellé. Így ezen túl egy helyett két taxi bonyolítja le a megnövekedett utasforgalmat.” 

Kisvárda – Az első taxi Kisvárdán a 60–as évek végén jelent meg a város központjában. A Kelet–Magyarország l970 január 4–ei számának 12 oldalán, a következő hírt lehetett olvasni. „Ez év első napjaitól új taxi közlekedik Kisvárdán, amelyet az 5–ös számú AKÖV helyezett a régi mellé. Így ezen túl egy helyett két taxi bonyolítja le a megnövekedett utasforgalmat.” Taxi – texaméterrel fölszerelt személyszállító bérautó. A taxiállomás az a kijelölt hely, ahol a taxik várakoznak. /Magyar értelmező kéziszótár./

A taxiállomás a főtéren volt. A jelenlegi Szent László szobor helyén lévő park mögött, a járdával párhuzamosan álltak. Egy mintegy másfél méteres négyszögű oszlopon, fehér fekete kockás körbefutó csíkkal jelölve, melyben a telefon is elhelyezést nyert. Itt volt, a jelenlegi Polgármesteri Hivatal helyén, a főtéren a Volán információs iroda és autóbusz váró is, a mozi szomszédságában.

Megjelentek a magán taxik

Kisvárda városban három taxi áll a közönség rendelkezésére, két műszakban. A magántaxik belépésével a feladataik nem csökkentek, a számok azt bizonyítják, hogy a magántaxik megjelenése serkentőleg hatott a Volán–taxisokra. Figyelmesebben, jobban dolgoznak. A Volán–taxik havonta 7–8 ezer kilométer tettek meg.” Olvasható a Volán Vállalat kisvárdai főnökségének a személyszállítás helyzetéről szóló 1982–es beszámolójában. A taxiállomás 1987 májusában új telefont kapott s a 390–es telefonszámon a kisvárdai taxik ismét rendelhetők voltak. 1991. november 20–án a megyei lapban megjelent fotón, még a mozi szomszédságában lévő képen jól látható, hogy mintegy tíz taxi várakozik a drosztján. Ebben az időben még Zsigulik szolgálták az utazó közönség szállítását. A taxik a szobor elhelyezése előtt, a volt mozi szomszédságából átkerültek, az utca másik, páros oldalára oldalára, a mostani Margaréta Gyógyszertár elé. A sétálóutca építését megelőzően a Flórián térre a Művészetek Háza előtt jelölték ki a taxik új várakozó helyét. Ott nem is keresték a taxit. Nem is várakoznak már ott.

Taxi drosztok kellenének

Minden városban a taxik táblákkal kijelölt helyen, a droszton várakoznak. Kisvárdán egyedül csak a kórház előtt van kijelölt várakozó hely, két taxi számára. Sokan keresik taxit a városban, az itt lakók –hiszen nem rendelkezik mindenki személygépkocsival– és a városunkba érkező látogató idegenek, akinek/akiknek/ gyors elintézni valója lenne. A város főterén nem található taxi.

Zömében a kórház és az állomás előtt –ahol szintén nincs kijelölt hely– várakoznak. Információm szerint négy főállású és egy másodállású taxi–bérautó, szolgálja ki az azokat igénybevevőket. Ma már Mercedes, Opel, Pasát, márkájú, személyszállító bérautók szolgálják az utazók kényelmét.

A főtéren a római katolikus templom előtt, az országzászló szomszédságában a MÁV állomás előtti területen volna lehetőség drosztok kialakítására.

Ezzel is szolgálva a városlakók és az ide érkező látogatók komfortérzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!