Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.28. 12:12

Elérik a céljukat a szabad vállalkozási zónák?

Nyíregyháza - Mint ahogy arról beszámoltunk, a múlt heti vásárosnaményi kihelyezett kormányülésen Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy az eddigi kormányok által használt foglalkoztatáspolitikai eszközök nem voltak alkalmasak arra, hogy felszámolják a hátrányos helyzetű térségek közötti különbségeket, ezért a kormány új lehetőségként szabad vállalkozási zónákat hoz létre.

Nyíregyháza - Mint ahogy arról beszámoltunk, a múlt heti vásárosnaményi kihelyezett kormányülésen Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy az eddigi kormányok által használt foglalkoztatáspolitikai eszközök nem voltak alkalmasak arra, hogy felszámolják a hátrányos helyzetű térségek közötti különbségeket, ezért a kormány új lehetőségként szabad vállalkozási zónákat hoz létre. Harminchárom járás tartozik majd ezekhez a zónákhoz, melyek legnagyobb része Szabolcs és Borsod megyében található.

– Ez azt jelenti, hogy azokat a fejlesztési, beruházási és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség lehetőségeit jelentik, egy csomag keretében tudjuk majd kezelni. Ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz forrásokhoz jutnak a vállalkozások és új munkahelyteremtéskor minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást kapnak. A támogatás másik formájaként a szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét kiterjesztjük a szabad vállalkozási zónákra. Ha új vállalkozások települnek be, munkahelyenként az első két évben a teljes, a harmadik évben fele összegű szociális hozzájárulási adókedvezményt vehetnek igénybe, ez egy emberre 340 ezer, illetve 174 ezer forintot jelent – mondta az államtitkár.

Szabolcsban hat járást – vásárosnaményi, fehérgyarmati, csengeri, mátészalkai, baktalórántházi és nyírbátori – érint a kezdeményezés, néhány ott működő vállalkozás vezetőjét arról kérdezzük, szerintük hozzájárul-e a zónák kialakítása a foglalkoztatás bővüléséhez.

A szabad vállalkozási zónák létrehozásával járó plusz támogatások egyik nyertese lehet a Fehérgyarmati Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A jelenleg 150 dolgozót foglalkoztató, 100 százalékban magántulajdonban lévő, közel negyedszázada működő cég különböző fémszerkezetek, hőkandallók, mezőgazdasági gép- és pótalkatrészek gyártásával foglalkozik, illetve különböző lakossági szolgáltatásokat végez.

A Fipkersz ügyvezető igazgatója, Kalydi Barna érdeklődésünkre elmondta: főleg a német és az angol piacra gyártott fém hőkandallók iránt nagy a kereslet, az export termékek előállításához közel 100 belföldi beszállítóval tartanak kapcsolatot, akik határidőre teljesítik a megrendeléseket.

– A piaci igényeknek megfelelően szeretnénk tovább bővíteni a tevékenységi körünket, megtartani a meglevő és elnyerni a leendő partnereink bizalmát. A kormány munkahelyteremtés, foglalkoztatásbővítés érdekében tett lépése mindenképpen üdvözlendő, hiszen az új munkavállalók után járó támogatás motiváló a szabad vállalkozási zónákba tartozó foglalkoztatók számára.

A válság óta megduplázódott a fém hőkandallók gyártása, tavaly 15.000 terméket állítottunk elő. Mind az angol, mind a német megrendelő partner jelezte, hogy rendkívül elégedett cégünk, dolgozóink munkájával, így legalább ekkora vagy nagyobb megrendelésre számíthatunk idén is. A kiszámítható gazdálkodási ütemterv és a korrekt bérfejlesztések révén valamennyi alkalmazottunk stabilnak érezheti a talajt a lába alatt, lelkiismeretesen, elhivatottan dolgozik. Január első munkanapján 63 további dolgozót véglegesítettünk és felvettünk 3 új munkavállalót.

Ezzel „sajnos” megelőztük a minden új munkahely után 400 ezer forintot ígérő kormánydöntést, a gördülékeny munkavégzés azonban mindennél előrébb-valóbb. Jelentős létszámbővítés ez évben már aligha várható, néhány jól képzett, ügyes kezű fémipari festőre és hegesztőre azonban még szükségünk lenne – mondta Kalydi Barna, a Fipkersz Kft. ügyvezető igazgatója.

– Biztos, hogy lesz eredménye a szabad vállalkozási övezetek létrehozásának, mert a támogatások és kedvezmények segítik a munkahelyteremtést – ismeri el Juhász János. A több mint 700 főt foglalkoztató, cipőgyártással foglalkozó csengeri Josef Siebel Kft. ügyvezető igazgatója azonban úgy véli, ezek rövidtávú megoldások. Hosszú távon az szolgálná a munkahelyteremtést, és segítené a könnyű ipart, ha a járulékterhek csökkennének, hiszen ezek biztosítanák a már meglévő vállalkozásoknak a fennmaradást és fejlődését, ez jelentene valódi ösztönözést. – Régóta hangoztatja az ágazat, hogy az egykulcsos adó a kisjövedelmű embereknél nem jelent bérnövekedést, a munkaadók csökkenő járulékterhei jelenthetnének bérkompenzációt. A progresszív adózás, a minimálbérig 0 százalékos, majd fokozatosan emelkedő adókulcs lehet az érdemi munkahelyteremtés alapja – fogalmazott Juhász János.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!