Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.28. 11:02

„Széles választási szövetséget kell kötni”

Nyíregyháza - Amikor Bajnai Gordon 2009 tavaszán miniszterelnök lett, azt mondta, egy évre vállalja a megbízatást, és ennek megfelelően a 2010-es országgyűlési választáson nem indult. Tavaly október 23-án azonban visszatért a közéletbe, amit azzal indokolt, hogy az „elmúlt két év keserű ébredést hozott. A hazánk megint olyan hely lett, ahol utcára kell menni a jövőnkért és utcára kell menni a jogainkért. Politizálnom kell nekem is, nem tehetek másként” – mondta a Haza és Haladás Alapítvány elnöke, az Együtt 2014 mozgalom egyik alapítója.

Nyíregyháza - Amikor Bajnai Gordon 2009 tavaszán miniszterelnök lett, azt mondta, egy évre vállalja a megbízatást, és ennek megfelelően a 2010-es országgyűlési választáson nem indult. Tavaly október 23-án azonban visszatért a közéletbe, amit azzal indokolt, hogy az „elmúlt két év keserű ébredést hozott. A hazánk megint olyan hely lett, ahol utcára kell menni a jövőnkért és utcára kell menni a jogainkért. Politizálnom kell nekem is, nem tehetek másként” – mondta a Haza és Haladás Alapítvány elnöke, az Együtt 2014 mozgalom egyik alapítója. A korábbi miniszterelnök országjárásának egyik állomásaként a múlt héten Nyíregyházán járt és szerkesztőségünkben adott interjút lapunknak.

Többször elmondta, hogy 2014 nem csupán a következő választás éve, hanem sorsforduló lesz. Mi a tétje a jövő évnek?

Bajnai Gordon: Leszakadó pályára került az ország, és ha ezen az irányon nem tudunk változtatni, a következő nemzedékek jövőjét tesszük tönkre. A választás tétje nem az, hogy a jobb- vagy a baloldal kapja-e a legtöbb voksot, hanem az, hogy visszatérhet-e az ország a normális kerékvágásba. Magyarországon egy új korszakot kell kezdeni, a jó kormányzás időszakát kell megteremteni. Ehhez széles választási szövetséget kell kötni: össze kell fogniuk az ellenzéki pártoknak és szervezeteknek, de a választóknak is.

Utóbbi hogyan valósítható meg?

Bajnai Gordon: Egy sokszínű társadalmi közép a szélsőségeseken kívül mindenkit integrálhat: olyan embereket, akik – jöjjenek akár a jobb-, akár a baloldalról – egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzetnek véget kell vetni. Azt gondolom, a pártok szövetsége másodlagos: a változást akarók rákényszerítik majd a saját szervezeteiket arra, hogy szövetséget kössenek egymással. Ma a választók 50 százaléka változást akar, négyből hárman úgy gondolják, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Számukra garanciákat kell adni arra, hogy a korábbi hibák nem ismétlődnek meg, nem ugyanazt kapják vissza pepitában, mint amitől szabadulni akartak. Garanciákat arra, hogy megoldunk olyan, régóta szőnyeg alá söpört problémákat, mint a korrupció, az ügynöklisták nyilvánosságának ügye, a határon túli magyarok kérdése, illetve garanciát kell adnunk a választóknak arra is, hogy hazugsággal többé nem lehet hatalomra kerülni Magyarországon.

Melyek azok a politikai pártok, melyek nélkül nem képzelhető az ellenzéki szövetség? Mit gondol az LMP és az MSZP szerepvállalásáról?

Bajnai Gordon: Mindenkire szükség van, aki mögött jelentős társadalmi támogatottság áll. Természetesen erre senkit sem lehet kényszeríteni: az LMP belügyeibe nem akarunk beleszólni, a saját döntésük, hogy csatlakoznak-e egy ellenzéki szövetséghez, az MSZP esetében pedig azt látjuk, hogy sikeresen stabilizálták a pozíciójukat. Az viszont biztos, hogy a kormány egy olyan választási törvényt erőltetett az országra, ami egyértelművé teszi, hogy egyedül egyetlen párt sem képes leváltani a jelenlegi hatalmat.

Ismét nőtt a bizonytalanok tábora. Hogyan tudják megszólítani őket?

Bajnai Gordon: Ha azt érzik, hogy az életüket nem gyarmatosítja a politika, ha azt tapasztalják, hogy a politika van értük és nem fordítva, akkor el fognak menni szavazni. Ehhez persze az is kell, hogy át tudjunk törni a hazug propaganda hálón és eljussanak az üzeneteink hozzájuk, és ez nem könnyű feladat. Az a politika, amit a Fidesz már az első kormányzása alatt elkezdett, megosztásra és örökös harcra épül, és félelmet kelt. Ennek véget kell vetni, és az országjárás alatt azt tapasztalom, hogy az emberek belátják: az, hogy van-e remény, csak rajtunk múlik.

Milyen szerepet szán ebben a folyamatban önmagának?

Bajnai Gordon: Magyarországnak kártékony és kontár kormánya van, a nyugodt fejlődés csak akkor indulhat el, ha visszahozunk a politikába két olyan értéket, amelyet az elmúlt években száműztek a pártok: a hozzáértést és az együttműködés kultúráját. Én ezeket képviselem: azért tértem vissza a politikába, hogy ennek a másfajta közéleti kultúrának szerezzek érvényt. Meggyőződésem szerint ugyanis ez kell Magyarország nyugodt gyarapodásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!