Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.13. 18:06

A Jobbik is elhelyezte a megemlékezés koszorúit

A Doni áldozatokra emlékezve vasárnap délután Nyíregyházán a Jobbik és az Őrsereg is elhelyezte koszorúit a Megyeháza falánál.

A Doni áldozatokra emlékezve vasárnap délután Nyíregyházán a Jobbik és az Őrsereg is elhelyezte koszorúit a Megyeháza falánál.A rendezvényen a Himnusz hangjai után Kovács Zoltán szólt azokról az időkről, amikor a II. Magyar hadsereg katonái elébe mentek a közelgő vésznek, ahogy Hunyadi is megpróbálta megvédeni a töröktől a hazát. Ennek során hitről, bátorságról és erényről tettek bizonyságot.

A továbbiakban dr. Gyüre Csaba beszélt a poklok pokláról, a Don kanyarról. Erről a térről indultak katonáink oda, ahonnan nagy többségük soha nem tért vissza. Nem csak a golyó, és a gránát, hanem a hideg és a betegségek tizedelték őket. Mindez egy Trianon után történt, amikor százezrek kerültek ki a hazából akaratukon kívül. Az akkori vezetés megpróbálta helyre hozni 1919-20 bűneit, nem volt választásuk.

– Mindkét nagyapám ott volt, és mindkettő hazajött, egyikük a málenkij robotot követően, a másik végig gyalogolva a Kárpátokig. Rájuk emlékezünk, akik innen 1000 kilométerre próbálták megvédeni a hazát. Többségüket hiába várta feleségük, gyermekeik, és most lehet, hogy egy jeltelen sírban fekszenek, de mi nem felejtjük el őket, rájuk emlékezünk.

Ezután imádkoztak a megemlékezők az elhunytakért, majd megkoszorúzták az emlékfalat. Szózat és a Székely Himnusz hangjaival zárult a megemlékezés.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!