Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.07.12. 10:10

ÖNHIKI-s első hely Kisvárdának

Kisvárda - 31 milliárd forintot különített el a költségvetésben az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok (ÖNHIKI) megsegítésére a kormány, amelyre idén három alkalommal lehet pályázatot benyújtani.

Kisvárda - 31 milliárd forintot különített el a költségvetésben az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok (ÖNHIKI) megsegítésére a kormány, amelyre idén három alkalommal lehet pályázatot benyújtani.„Az önkormányzatok jelentős része nagyon nehéz helyzetbe került az elmúlt időszakban. Ezt a költségvetés elkészítése során a Kormány figyelembe vette, és egy 31 milliárdos kiegészítő támogatást csoportosított át számukra, ezzel is csökkentve az önkormányzatok adósságállományát” – tájékoztatott dr. Seszták Miklós, térségünk országgyűlési képviselője. A KDNP országos alelnöke és megyei elnöke ismertette továbbá a jogszabály tartalmát, mely szerint ötféle témakörben, ötféle támogatási formára lehet pályázatokat benyújtani.

Az első forma egy egyszeri, rendkívüli támogatás, melyet 60 napon túli közüzemi és élelmezési tartozások kifizetésére lehet igényelni.

A második a kötelező feladatok ellátásában segíti az önkormányzatokat, különös tekintettel az alapfokú oktatási intézmények-óvoda és általános iskola-működtetésére.

Külön forrásokra pályázhatnak a megyei önkormányzatok.

„A Kormányzat számára is nagyon fontos az önkormányzatok kiegyensúlyozott működési feltételeinek, valamint a kötelező feladatainak biztosítása, azonban a helyi önkormányzatoknál továbbra is érvényesülnie kell a racionális gazdálkodásnak” – mondta dr. Seszták Miklós. Az országgyűlési képviselő, aki Kisvárda Város Önkormányzatának önkormányzati képviselője is, kiemelten figyeli szülővárosa büdzséjét: „Mint ismert, a tavaly őszi választások után óriási-több évre visszamenőleges–adósságállományt örökölt át az új vezetés több száz millió forint, beruházásokhoz kapcsolódó hitelállománnyal, ki nem egyenlített szállítói tartozásokkal, bíróság által ítéletet hozott bírságokkal és persze ezek kamatival együtt. A 2011-es kisvárdai költségvetés legfőbb célja tehát a működőképesség és a stabilitás fenntartása úgy, hogy ne terheljék további hitelek a várost. Úgy gondolom, hogy az elnyert pályázati összeg egy biztos lépés afelé, hogy ne növeljük, hanem stabilan tartsuk a város anyagi problémáit.”

A legnagyobbat

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az ebr42 önkormányzati információs rendszerben 41160 igénylésazonosítóval regisztrált.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pályázó települései közül Kisvárda nyerte a legnagyobb összegű ÖNHIKI-s támogatást, 137.332.000. forintot.

„Örömmel mondhatom, hogy a döntés alapján Kisvárda Város Önkormányzata részére 137 332 ezer forint összegű, vissza nem térítendő támogatás került jóváírásra, amelyet a pályázatban foglaltak alapján csak az általunk megfogalmazott célokra, kötötten használja fel önkormányzatunk” – tájékoztatott Leleszi Tibor polgármester.

A felhasználás céljai és az elnyert támogatási összegek a következőképpen kerülnek felhasználásra:

- hatvan napon túli közüzemi és/vagy az élelmiszer-beszállítók felé fennálló tartozás rendezésére: 79.195.000.forint.

- az alapfokú nevelési, oktatási intézmények fenntartására: 43.000.000. forint.

- az egyéb, kötelező feladatellátáshoz kapcsolódó működési forráshiány mérséklésére: 15.000.000. forint.

„Ezúton köszönöm dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselőnk hathatós  közbenjárását, valamennyi – a pályázatban résztvevő – munkatársam Kisvárdáért tett fáradozását. Bízom abban, hogy önkormányzatunk anyagi nehézségei a meghozott intézkedések és a központi támogatás révén mielőbb rendeződni fognak. Minden esélyünk meg van arra, hogy vállalt kötelezettségeinket mind a működtetésben, mind a fejlesztések területén végrehajtsuk. Továbbá igyekszünk lehetőségeinkhez mérten, az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően valamennyi pályázati lehetőséget megcélozni. Szigorú takarékosság mellett az új munkahelyek létrejöttéről, a nagyobb biztonságról és stabilitásról, valamint egy új struktúrában működő Kisvárdáról fog szólni az előttünk álló év.” – összegzett a település első embere, Leleszi Tibor.

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!